Havlová to nandala Klausové. Je to dáma s velkým D

29.11.2010 20:05

Máme dost žen ve vedoucích politických postech, v české justici, byznysu, či vědě? Týden zmapoval, ve kterých těchto oblastech vládnou právě ženy. Do TOP žebříčku Dámy roku pak na první místo umístil Dagmar Havlovou. Podle politologa i mediálního odborníka je to proto, že její Nadace Vize 97 je stále hodně viditelná.

Havlová to nandala Klausové. Je to dáma s velkým D

Mezi padesát Češek, které mají vliv na správu a řízení této země, patří například již zmíněná Dagmar Havlová, dále také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Eva Syková a v médiích pak generální ředitelka vydavatelství Ringier Axel Springer CZ  Libuše Šmuclerová.

Zajímavé je, že Dagmar Havlová zvítězila v žebříčku Dáma roku. Dokonce se umístila před Livií Klausovou. Jako třetí nejvlivnější ženu pak anketa vyzdvihla uměleckou ředitelku Mezinárodního filmového festivalu Evu Zaoralovou. V závěsu jsou zpěvačka Anna K. a herečka Hana Maciuchová.

Pehe: Takové ankety se vždy objevují na konci roku

„Netuším, proč si Týden vybral do čela právě Dagmar Havlovou a už vůbec netuším, proč Havlová zvítězila před Livií Klausovou, která je stále za dámu s velkým D a její osoba má i mezinárodní rozměr. Je to možná proto, že se Havlová stále činně angažuje v Nadaci Vize 97, a je všeobecně známou ženou ve veřejném prostoru. Její popularitu umocňuje i to, že je to populární herečka," zmínil pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe. Podle něj se ale podobné ankety a žebříčky objevují vždy ke konci roku. „Takže bych anketě nepřidával na významu," dodal.

Dirigentskou taktovku u političek drží pevně v ruce zmiňovaná Miroslava Němcová. Za ní se umístila vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády Jana Nagyová. Třetí příčce vévodí kupodivu předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. "Véčka" mají v TOP pětce ještě jedno želízko: místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou.

Jedničkou u VV je spíše Peake

Politolog Jiří Pehe se ale právě umístěním dvou dam z Věcí veřejných velmi podivuje. „Tyto dvě političky nejsou pro mne v této straně špičkou. Spíše jsou tam jakousi stafáží. Kdyby bylo na mne, tak bych tam postavil místopředsedkyni VV Karolínu Peake. Ta se podle mne v programu strany více orientuje," doplnil Pehe.

Mediální odborník Tomáš Böhm soudí, že Dagmar Havlová si první příčku zaslouží z důvodu, že je stále považována ona za tu „první dámu." V některých zemích, jako například v USA, jsou podle něj exprezidenti stále oslovováni titulem „pane prezidente" a tak ani první dáma nikdy netratí na popularitě.

„Ani u nás Václav Havel neztratil svůj vliv, je nejznámější osobou veřejného i politického života. A tak je pochopitelný i zájem o Havlovou. Nesmíme také zapomínat na to, že její Nadace Vize 97 stále hraje prim a je neuvěřitelně úspěšnou v prevenci proti rakovině," uvedl pro ParlamentníListy.cz Böhm. Svou neméně důležitou roli také podle něj hraje herecká profese Havlové.

Anna K. patří mezi "pětku". Je aktivní v boji s rakovinou

„Vůbec ale nejsem překvapen tím, že mezi pěti dámami roku se umístila Anna K. Ta je považována za tu, co řekla nahlas, že má rakovinu a nyní se dokonce stala tváří reklamní kampaně v boji proti této nemoci. Kampaň je úspěšná, a pokud vím, tak si ji vymyslela právě Anna K., takže si tato zpěvačka právem postup do výběru zaslouží," uvedl dále Böhm.

Je podle něj také zcela v pořádku, že mezi nejmocnější „mediální magnátky" patří  Libuše Šmuclerová. „Hrála prim v televizi Nova, a teď, kdy se spojil Ringier ČR s nejmocnějším německým vydavatelstvím Axel Springer, svoji pozici ´železné mediální lady´ jen umocnila. Axel Springer nejenom, že vydává tituly jako je Bild, ale také vede v Evropě ve štafetě multimediálních, či online projektech," vysvětlil nakonec Böhm.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…