Hrdlička už není radním. Vliv na politiky mu ale zůstal

30.11.2010 14:52

Šedá eminence pražské politiky Tomáš Hrdlička přestal být po říjnových volbách radním v Praze 10, ale ponechal si funkce uvnitř ODS. Kromě jeho politické dráhy zmapovaly HN i jeho majetek.

Hrdlička už není radním. Vliv na politiky mu ale zůstal

Poslední čtyři roky byl Tomáš Hrdlička radním v Praze 10, kde měl na starosti územní rozvoj. Během své politické dráhy si v médiích vždy budoval image spořádaného živnostníka a majitele dvou benzínových pump. „Jenže kromě toho společně se svou manželkou Janou vlastní nemovitosti, jejichž cena podle propočtů přesahuje dvacet milionů korun," píší Hospodářské noviny.

Ty popisují, že pozemky v Uhříněvsi původně patřily městské části Praha 22, ta se je ale rozhodla prodat. Nejlepší nabídku - 820 korun za metr čtvereční - nabídl jistý Radek Luňák. Za pět pozemků uhříněveské radnici zaplatil v říjnu 2004 necelých šest milionů. Ovšem už po čtvrt roce patřily dvě parcely Hrdličkovi, dvě rodičům tehdejšího i nynějšího starosty Prahy 10 za ODS Milana Richtera a jedna Pavlu Šulcovi, podnikateli napojenému na klíčové postavy pražské ČSSD.

Nákupy pozemků v Uhříněvsi vzbuzují podezření z nastrčení figurky

Přestože prodejní cena byla o něco vyšší, číslovku 820 nahradilo 1100, i tak šlo ale ze strany kupujících o dobrý obchod. Dnes se v Uhříněvsi prodávají parcely na rodinné domy až za pět tisíc korun za metr. „Jinými slovy, to, co Hrdlička a Richterovi koupili za tři a půl, resp. tři miliony, má nyní mnohem vyšší cenu," uvádějí Hospodářské noviny.

Kvůli rychlosti, s jakou se Luňák pozemků zbavil a komu je prodal, existuje podezření, zda nešlo o předem domluvenou transakci. Zda nebyl jen nastrčenou figurkou, jenž měla za úkol nakoupit lukrativní nemovitosti pro politicko-podnikatelskou elitu z Prahy 10.

Svoboda bere Hrdličkovy názory jako významné

Dokud byl Tomáš Hrdlička zastupitelem, relativně otevřeně komunikoval s novináři. Přesto se toho o něm moc neví. Pořádně ani to, kde bydlí. Oficiálně uvádí adresu v Praze 10, ovšem v ošuntělém vršovickém činžáku ve Slovinské ulici se příliš nezdržuje a s rodinou podle informací HN obývá byt v novostavbě ve Stodůlkách, tedy v Praze 13.

Po říjnových volbách sice Hrdlička přestal být radním v Praze 10, ponechal si však funkce uvnitř ODS. Jednak řídí vinohradskou buňku, jednak je členem širšího vedení ODS. Budoucí primátor Bohuslav Svoboda o něm řekl: „Vnímám ho jako člověka, který má respekt, a jeho názory beru za názory významné. Pokud jsou veřejně prezentovány na regionální radě, tak jsou v pořádku."

K věci:

Laudát: Se Svobodou ne. Svoboda: Jistě, je to starý korupčník 

V ODS jsou čestní podnikatelé a Nečas na ně útočí, tvrdí mocný Hrdlička 

Inventura kmotrů ODS: Jak dopadli u vás doma? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…