Martinů: Názory Klause vezmu v potaz při rozhodování o rezignaci

01.12.2010 10:47

Policejní prezident Oldřich Martinů po dnešní schůzce s prezidentem Klausem zmínil, že oba muži diskutovali především o všech aspektech současné situace na vnitru a v policii. To, že si na něj Klaus udělal čas, prý Martinů vezme v potaz, až se bude rozhodovat o svém setrvání ve funkci.

Martinů: Názory Klause vezmu v potaz při rozhodování o rezignaci

Schůzka Klause a Martinů trvala téměř hodinu. „Z této schůzky mám velmi dobrý pocit, prezident mne podpořil," řekl poté Martinů. O své případné rezignaci se rozhodne až po schůzce s premiérem Nečasem. Jenže její termín zatím není známý.

Václav Klaus schůzku s Martinů zdůvodnil tím, že jako prezident musí dbát na kontinuitu fungování země a policejní prezident je tak vysoká funkce, že je nutné to brát v úvahu. Považoval za nutné se s Martinů sejít, aby "pohovořili o situaci, která se kolem něj vytvořila".

"Já nejsem přímým účastníkem rozhodování o těchto věcech, ale jako prezident musím nutně dbát na kontinuitu fungování České republiky a pro mě policejní prezident je hodně vysoká funkce, abychom tyto věci a souvislosti brali v úvahu," řekl Klaus.

Nečas chce Johnovo vysvětlení "mezi čtyřma očima"

Výzvu směrem k Martinů, aby rezignoval, zveřejnil ministr vnitra Radek John na pondělní tiskové konferenci, na níž hovořil o údajně neutěšené situaci v policii. O svém záměru ale premiéra Petra Nečase vůbec neinformoval. Proto Nečas Johna požádal o schůzku v nejbližších dnech a o rozhovor "mezi čtyřma očima". "To znamená bez přítomnosti kohokoliv jiného například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně," podotkl. Právě tehdy řekl, že sejít se chce i s Martinů.

S policejním prezidentem se také setká i ministr Radek John. „Ministr přislíbilo toto jednání. Závěry schůzky také budou důležité k závěru, zda se rozhodnu o své rezignaci," řekl k tomu policejní prezident.  

Rezignace může mít vliv na bezpečnost

Prý mu bylo jasné, že se Radek John rozhodne pro jiného policejního prezidenta již v den, kdy byl jmenován do funkce ministra. „John tehdy řekl, že policie pod mým vedením zametá korupční kauzy zametá pod koberec. S tím já ale nesouhlasím," podotkl k tomu dnes Martinů.

Johnovu výzvu k odchodu musí brát velmi vážně, mimo jiné proto, že zpochybňování jeho pozice má vliv i na bezpečnostní situaci v zemi. „Takováto rozhodnutí ale mohou mít vliv na bezpečnostní situaci v republice. Beru to vážně, a se stejnou vážností budu posuzovat své setrvání ve funkci. Bude to moje osobní rozhodnutí a budu bedlivě poslouchat i názor premiéra Nečase," zmínil pak Martinů ke svému možnému odchodu.

V médiích se již objevily spekulace o možném jeho nástupci. Například podle týdeníku Respekt by mohlo jít o Jana Berouna, který pracuje v rozvědce, státního zástupce Josefa Štěpinu, náměstka Martinů Ivana Bílka, šéfa policie Zlínského kraje Bedřicha Koutného nebo ředitele policie Moravskoslezského kraje Tomáše Tuhého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …