Johnův náměstek Moroz stále nemá prověrku, přesto povýšil

02.12.2010 11:35 | Zprávy

Náměstek ministra vnitra Michal Moroz v rámci svého rezortu povýšil. Je nyní Johnovým zástupcem. A to i přesto, že ODS si při sestavování koaliční smlouvy vymohla, že prvním náměstkem na vnitru bude Vladimír Salivar.

Johnův náměstek Moroz stále nemá prověrku, přesto povýšil

Radek John jmenoval Michala Moroze svým prvním náměstkem, a to i přes to, že tím obešel své koaliční partnery ve vládě. O jeho jmenování informovaly Hospodářské noviny. V rámci předvolebního vyjednávání si totiž premiér Petr Nečas vymínil, že post prvního náměstka na ministerstvu vnitra bude zastávat Jaroslav Salivar. Ten měl podle Nečase sloužit jako pojistka, aby rezort neovládali lidé, kteří jsou napojeni na bezpečnostní agentury.

Vlastnil bezpečnostní agenturu, teď je zástupce ministra vnitra

Michal Moroz, který je bývalým majitelem jedné z bezpečnostních agentur, nyní ministra vnitra zastupuje. V případě jeho nepřítomnosti pak vede celé ministerstvo. Náměstkovo předchozí napojení na detektivní kanceláře znepokojovalo jak koaliční partnery, tak opozici. Zároveň ale jakožto bývalý majitel detektivní kanceláře vystřídal "pojistku" proti vlivu bezpečnostních agentur Salivara.

Moroz byl spolumajitelem agentury Moroz&Partner, která se svou činností zaměřovala především na vymáhání dluhů. Kromě působení v této detektivní kanceláři byl Michal Moroz i zástupcem České zbrojovky či izraelské společnosti obchodující s technologiemi na analýzu hlasu.

Stačí, když si dodělá prověrku, zastával se John

Ministr vnitra John se Moroze zastával. Své předchozí pracovní činnosti prý ukončil a poté, co si dodělá vyšší stupeň bezpečnostní prověrky, nebrání nic, aby ve své funkci mohl působit. Moroz si ale prověrku stále neudělal. Zatím má pouze prověrku ve stupni „Vyhrazené", na stupeň „Tajné" teprve čeká.

Nečas: Asi existuje důvod, proč prověrku stále nemá

Podle premiéra Nečase Moroz získání prověrky stále protahuje. Náměstek si o vyšší stupeň zažádal před dvěma měsíci. Podle něj trvá doba prověření šest až devět měsíců. Nečas to ale vidí jinak. „Když někdo protahuje lhůty na prověrku na stupeň Tajné, asi k tomu má důvod," řekl pro Hospodářské noviny premiér Petr Nečas.

Tejc: Rezort řídí Moroz, nikoli John

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) je Morozovým povýšením rozhořčen. „Moroz měl být náměstkem v jakési zkušební době, a ještě předtím, než se prokázal prověrkou, naopak povyšuje. To podle mě jasně ukazuje, že rezort řídí Michal Moroz,nikoli Radek John," uvedl Tejc.

John za Moroze ručí hlavou. Náměstek musí projít prověrkou

Moroz nařčení odmítá. Pecina byl se mnou spokojen

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…