Další armádní zakázka pro Iveco. Zadal ji Barták

02.12.2010 12:10

Ministerstvo obrany, které v minulosti nedokázalo vysvětlit zadávání některých zakázek na nákup obrněných vozů italské firmě Iveco, rozjíždí další nákupy bez výběrového řízení. Zakázku zařídil ještě ministr Barták.

Další armádní zakázka pro Iveco. Zadal ji Barták

V minulých letech nakoupila česká armáda desítky obrněných bojových vozů od italského výrobce Iveco. Od stejné firmy pak odkoupila ještě tři sanitky. Nyní se rozhodla pro nákup chemických vozů.

Zakázky bez soutěže

Státní podniky VOP Nový Jičín a VOP Šternberk mají nyní za úkol vyvinout obrněný vůz, který bude sloužit pro chemický a biologický výzkum. Za pouhý návrh vozu zaplatí ministerstvo obrany sto milionů korun. A zakázku na výrobu prototypu vozu má získat opět firma Iveco. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Vše o kauze Barták ZDE

Armáda musí mít vozy jednotné

Při nákupu veškerých vozů, které ministerstvo obrany od Italů odebíralo, se nekonalo výběrové řízení. Stejně tak je tomu i při nynější zakázce na chemické vozy. Ministerstvo obrany se ale hájí. Chemické jednotky by podle něj měly dostat stejná auta jako zbytek armády.

Zakázku zadával ještě ministr Martin Barták. Současný šéf rezortu obrany Alexandr Vondra ale v projektu pokračuje. „Česká republika se profiluje jako jedna z vedoucích zemí NATO v oblasti chemické a biologické ochrany, proto byl zahájen tento projekt," vysvětluje mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Přitom nákup sanitek Iveco objednávala armáda dva týdny před parlamentními volbami.

Armáda obnovuje milionové vozidla po pár letech

Nákup zprostředkovává firma Praga-Export. Podle ní bude armáda chtít kolem třiceti vozů. Ministerstvo obrany počet kusů ale odmítlo potvrdit. Cena jednoho vozu bez chemické nástavby by armádní kasu vyšla v rozmezí desíti až třinácti milionů korun. Samotná úprava na chemickou výbavu by pak vyšla na dalších 50 milionů.

Chemické armádní jednotky přitom používají poměrně nová vozidla. V roce 2003 jim ministerstvo obrany pořídilo speciálně upravené britské Landrovery. „Stávající technika neposkytuje osádkám potřebnou ochranu," uvedl pro Hospodářské noviny ředitel firmy Praga-Export Petr Ptáček. Stejný názor mají i experti na vojenskou techniku.

Zakázku už řeší Evropská komise

Kontraktem se zabývá i Evropská komise. Případ začala podle informací HN řešit na základě českých médií. V případě, že by Komise prokázala pochybení při zadávání armádních zakázek, hrozil by České republice soud.

Dále:

Drahé armádní nákupy. Kdo byl zodpovědný?

Armáda utrácí miliardy za zakázky bez tendrů. Politici to chtějí změnit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…