ODS pyká za koalici i konflikty uvnitř strany, míní politologové

02.12.2010 15:55

Přelom listopadu a prosince přinesl podle průzkumu volebních preferencí agentury SANEP jasné vítězství ČSSD. Značný propad ODS přikládají politologové tomu, že doplácí na vůdčí roli v koaliční vládě, ale i vnitřním rozepřím mezi stranickými špičkami.

ODS pyká za koalici i konflikty uvnitř strany, míní politologové

Nejnovější průzkum společnosti SANEP, který přiřkl vítězné ČSSD téměř 33 procent hlasů respondentů a daleko za ní nechal s 20 procenty TOP 09 a se 17 procenty ODS, podle politického analytika Lukáše Jelínka vystihuje nynější trend voličských nálad. „Před internetovými průzkumy jsem jinak velmi ostražitý, protože jde o specifický vzorek respondentů. O to více udivuje, že u internetové komunity tak jasně vítězí ČSSD," říká pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Podle něj ODS sklízí u voličů všechna negativa řízení koaliční vlády, stejně jako dopady fungování politické strany na celostátní i komunální úrovni. „ODS to u veřejnosti schytává i za své koaliční partnery, především Věci veřejné. Negativní dopad měl i konflikt předsedy Nečase s místopředsedou Blažkem, stejně jako uzavírání velkých koalic po komunálních volbách. To dokáže voliče ODS znejistit, takže se jim konzistentnější teď jeví TOP 09," myslí si Jelínek.

Sociální demokracii rostou prefence, aniž dělá něco mimořádného

„Je to očekávatelný vývoj, protože roste nespokojenost s tím, jak vláda šetří," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Rudolf Kučera z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK propad koalice jako celku. „Přitom sociální demokracii rostou preference, ačkoli nic mimořádného nedělá a kde může, tak vstupuje do koalice s ODS," dodává politolog.

K tomu, že TOP 09 už podruhé po sobě v průzkumu společnosti SANEP přeskočila ODS podle Kučery přispělo i to, že se lidé více než dříve zajímají o politiku na komunální úrovni a v očích pravicových voličů mohlo ODS poškodit to, že se na místních úrovních často paktuje s ČSSD. „Lidé své hodnocení koalic na radnicích mohli promítnout i na celostátní úroveň," soudí Kučera.

Posilování TOP 09 na úkor ODS je podle politologa dočasné

I když TOP 09 proti minulému průzkumu zvýraznila náskok před ODS, pokládá to Jelínek za dočasný jev a nepředpokládá, že by ODS měla přijít o pozici velké strany. Logický je neúspěch nejmenší vládní strany Věcí veřejných, které klesly v preferencích na sedm procent, protože nejsou schopny zúročit protestní hlasy a samy se staly součástí establishmentu.

Naopak ČSSD v průzkumech dlouhodobě posiluje a překročením třiceti procent se pohybuje na úrovni, kde se v květnu očekával její volební výsledek. „Tehdy sociální demokracie propadla jednak proto, že nedokázala zareagovat na závěr kampaně a jednak proto, že podlehla uspokojení z předpokládaného výrazného vítězství," připomíná politický analytik.

Do vedení hlavního města ČSSD nepatří, jen tam parazituje

Navíc nyní funguje nejsilnější parlamentní strana jako „lapač hlasů" těch, co jsou nespokojeni s politikou vládní koalicí. „Navíc jako by si voliči uvědomili, že nemá smysl volit malé strany, takže také díky nynějšímu odklonu od Suverenity, zemanovců a dalších začíná ČSSD ještě víc sílit. A přispívá k tomu i změna image sociální demokracie," vysvětluje Jelínek.

K paralelnímu průzkumu preferencí obyvatel Prahy, v němž TOP 09 (35,8%) zdrtila koalici ODS (18,9%) a ČSSD (16,1%) Kučera poznamenává: „Tím si ODS uškodila. Do vedení Prahy ČSSD podle volební přízně voličů vůbec nepatří. Jenom tam parazituje a přispívá k zakonzervování stavu, který v hlavním městě dlouhodobě panuje."


K věci:

ČSSD stále posiluje. TOP 09 předstihla ODS, potvrzuje SANEP 

Lidovci dotahují na Véčka. Ta ztrácejí, ukázal průzkum 

Průzkum: ČSSD vede o parník, TOPka předstihla ODS 

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM


Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…