Rath navrhl slučování pojišťoven. Šnajdr kroutil hlavou: Lžete, osočil ho

02.12.2010 16:43

David Rath se "po svém" strefuje do vládní koncepce zdravotnictví. Ostrý šíp z jeho úst pak letí zejména vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně. Na paškál si Rath bere i jiné pojišťovny – kdyby podle něj všechny snížily své provozní náklady, rázem by ve zdravotnictví bylo více peněz. Jako koncepci to ale odmítl poslanec Marek Šnajdr. "Rath říká pořád to samé jako v roce 2005," zmínil Šnajdr pro Českou televizi.

Rath navrhl slučování pojišťoven. Šnajdr kroutil hlavou: Lžete, osočil ho

ČSSD a zejména někdejší ministr zdravotnictví David Rath dnes představili svůj plán na řešení současné situace ve zdravotnictví, kterou označili za krizi finanční. 

„Zdravotní pojišťovny jen letos utratí za svůj provoz zhruba deset miliard. Platí si velké domy, úředníky a počítačové systémy, výsledkem je pak naprosto nepřehledný úhradový systém a nevyzná se v něm nikdo, ani samotní pracovníci pojišťoven. Ten systém pojišťovny vytvořily asi proto, aby zakryly minimální efektivitu své práce," hřímal na tiskové konferenci Rath. Podle něj je to téměř  "loterijní systém", co pojišťovny předvádějí, protože zdravotníci pak nevědí, kolik peněz za jaký zákrok dostanou.

Rath má ale recept: navrhuje snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven ze současných tří procent u Všeobecné zdravotní pojišťovny a čtyř až pěti procent u ostatních pojišťoven na 1,5 až dvě procenta. To má přinést až pět miliard korun ročně. Tyto kroky, tedy snížení, je podle něj možné uskutečnit v řádu měsíců. V celkovém souhrnu by mohly přinést efekt až za víc než 30 miliard korun.

Rath také pohaněl projekt IZIP europoslanců Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého z ODS. „Tento projekt je od začátku k ničemu. Já jsem na to poukazoval a nyní se kdekdo diví, že to k ničemu opravdu není," zmínil Rath. VZP za projekt podle Ratha vyhodila již stamilióny.

Peníze se nahrnou, když se pojišťovny sloučí

„VZP rozhazuje, kudy chodí, když vydává svůj časopis," upozornil také poslanec a hejtman v jedné osobě. Zatímco dříve za časopis VZP platila čtyři milióny, tak nyní jej „šmudlá" za 20 milionů.

Další peníze má podle něj přinést sloučení VZP, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny ČR do jedné. Také vybrané pojistné by se mělo přerozdělovat jinak. Jak?  Více peněz mají dostávat pojišťovny se starými a více nemocnými pojištěnci. "Pak se tyto peníze přesunou z účtů zaměstnaneckých pojišťoven ve prospěch VZP. Na pokrytí požadavků lékařů stačí tři miliardy. Tady jich leží 14," dodal Rath.

Šnajdr kroutil hlavou: Rath říká jen snůšku lží

Poslanec a předseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr se ale na Rathova slova jen usmíval.

„Já jsem byl připraven na to, že budeme předkládat levé a pravé vize, slyšel jsem ale od pana Ratha jen snůšku lží," řekl Šnajdr v rozhovoru pro Českou televizi. „Pan poslanec Rath nemá konkrétní recept, on jen opakuje stejné věty, které opakoval v roce 2005," podotkl s úsměvem Šnajdr v rozhovoru pro Českou televizi. 

„My již mnoho let máme povozní náklady pojišťoven zákonem redukovány. VZP si poslední dva roky na administrativu nechává nižší procenta, než bylo v době, kdy David Rath jako ministr do VZP dostal svého kamaráda pana Pečenku," zaútočil Šnajdr.

Jedna pojišťovna by si diktovala

Podle něj nyní všechny pojišťovny na svou administrativu spotřebují šest miliard. Kdyby to bylo méně, pak by neměl kdo v pojišťovně spravovat účty. „To by musel stávajících 220 miliard on sám spravovat z Hostivic," zmínil ironicky vůči Rathovi.

Česko má podle něj trh zdravotního pojištění zkonsolidován tak, že je nejnižší v Evropě. „Bude-li navíc jen jedna pojišťovna, tak si bude diktovat ceny," uzavřel Šnajdr.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…