Umělci: ČT má tristní program. Není katastrofální, hájí Šticha

03.12.2010 7:30

Nejen zástupci veřejného života, ale nyní už i ti, kteří s Českou televizí spolupracují, brojí proti jejím praktikám. Zabývat se jimi tak bude i šéf vlády Petr Nečas.

Umělci: ČT má tristní program. Není katastrofální, hájí Šticha

Veřejnoprávní Česká televize již dlouhodobě ztrácí podporu; kritizována je zejména kvůli svému vedení a programu. Nyní se proti ní postavili i umělci, kteří s ní spolupracují.

Více než padesát osobností totiž podepsalo dopis, který televizi obviňuje z toho, že divákům za koncesionářské poplatky nabízí velmi bídný program. Vedení ČT pak obviňuje z toho, že špatně hospodaří.

ČT jako ztělesnění klientelismu

"Česká televize, místo služby občanům, slouží v posledních letech obchodním zájmům vedení, stala se ztělesněním klientelismu," je například uvedeno v dopise, který umělci směřují politikům a předsedům parlamentních stran. Mezi signatáři se objevili třeba spisovatel Ludvík Vaculík či scenárista Zdeněk Svěrák, ale také režiséři Fero Fenič a Juraj Herz, kteří s ČT spolupracují.

Televize však obvinění odmítá. "ČT má své problémy, to nikdo nezastírá. Rozhodně se ale nenachází v tak katastrofálním stavu," sdělil deníku její mluvčí Ladislav Šticha.

A situaci v ČT tak bude řešit i šéf vlády Petr Nečas. "Budu se situací zabývat, a to při plném respektu k její nezávislosti. Je nutné posoudit, nakolik ČT plní úkoly média veřejné služby," sdělil Lidovým novinám předseda vlády.

Blíží se Janečkův odchod?

V zákulisí ČT se přitom hovoří o tom, že její šéf Jiří Janeček by mohl brzy skončit. Umělci kritizují mimo jiné i jeho statisícové odměny.

Více čtěte:

Umělci volají o pomoc, ČT je prý v krizi

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…