Dobeš ruší školy. Rebel Rath chce gymnázium založit

03.12.2010 13:29

Kvůli snižujícímu se počtu žáků a studentů plánuje šéf školství Josef Dobeš (VV) zredukovat i počet škol. Hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha ale jeho snahy netrápí.

Dobeš ruší školy. Rebel Rath chce gymnázium založit

Ministr školství Josef Dobeš (VV) nedávno představil svůj plán, jak uspořit peníze ve školském rozpočtu krajů. Docílit toho má sloučením a rušením některých škol. Těch je totiž moc - navzdory tomu, že se počty školáků snižují.

Většina hejtmanů má tak nyní starosti s tím, jak se ke vzniklé situaci postavit a nezhoršit tak kvalitu školství.

Rath je v klidu

Hejtman David Rath (ČSSD) se ale netrápí. V Hostivici, tedy ve městě, kde žije a je zastupitelem, chce totiž zřídit nové gymnázium. Žádost o vznik školy poslal již na ministerstvo školství. Důvod je jednoduchý: v Hostivici totiž žádná střední škola není.

Ministr Josef Dobeš (VV) se ale jeho záměrům podivuje.  "Máme dohodu s kraji, že ministerstvo neposvětí vznik žádné školy, pokud s tím vedení kraje nebude souhlasit. V tomto případě kraj vznik školy chce, nicméně ve chvíli, kdy všichni řešíme, jak počty škol snížit," sdělil serveru Lidovky.cz ministr školství.

Z patnácti vyhoví jen jeden

Podle jeho slov dostal patnáct žádostí o vznik nových škol. Po konzultaci s hejtmany však dal zelenou pouze jedné - v Ostravě bude od příštího školního roku pobočka gymnázia PORG Václava Klause mladšího.

Žádost Davida Ratha zatím ministr úřadu vrátil kvůli technickým nedostatkům. Pokud je kraj napraví, bude s ní ale muset souhlasit.

Více čtěte:

  • Dobeš chce slučovat školy. Hejtmanům není do zpěvu
  • Liška k Dobešovi: Děláte chybu za chybou
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

    Zdraví máme jen jedno

    Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

    13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

    Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…