Zase naletí Kalouskovi? Účelový faul, zlobí se ekonom

03.12.2010 19:26

Ministerstvo financí chce příští rok nabídnout domácnostem spořící dluhopisy. Důvěru v ně nemůže u veřejnosti oslabit poukazování na změny u stavebního spoření, protože jde o zcela jiný finanční produkt, tvrdí ekonom Petr Sklenář.

Zase naletí Kalouskovi? Účelový faul, zlobí se ekonom

Jako naprosto bezpečný finanční instrument představil ministr financí Miroslav Kalousek spořící dluhopisy pro domácnosti, které chce jeho resort v příštím roce nabídnout v objemu zhruba deseti miliard korun.

V pátek k tomu ve vysílání České televize komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov poznamenal, že po zkušenostech s retroaktivním krokem vlády v případě stavebního spoření nebudou lidé dluhopisům věřit.

„Spojovat stavební spoření a státní dluhopisy je velmi účelový politický faul," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Petr Sklenář, hlavní ekonom finanční skupiny Atlantik, člena skupiny J&T Finance.

„A u stavebního spoření se jednalo o dotaci nad běžný úrok, což byla abnormalita," zastává se ekonom úsporného opatření vlády.

Pokud by stát neplnil závazky, přišel by bankrot

Naopak spořící dluhopisy pro domácnosti budou vydány za stejných podmínek jako pro velké investory. „Neobjeví se u nich žádné mimořádné výnosy připomínající státní příspěvek ke stavebnímu spoření, takže nebude prostor k tomu, aby ministerstvo financí na tom nějakým svým budoucím krokem vydělalo," upozorňuje Sklenář.

Podle něj jde o snahu pootevřít dveře pro domácnosti k diverzifikaci zdrojů, tedy o snižování rizika rozložením mezi více investorů.

Hrozbu toho, že by stát mohl při vydání dluhopisů domácnosti o něco připravit, považuje za takřka vyloučenou. „Pokud stát přestane platit své závazky, tak nastává státní bankrot," připomíná ekonom situaci z Argentiny v roce 2002, Ruska v roce 1998 či zemí Latinské Ameriky v osmdesátých letech.

Ničeho takového se prý ale obávat nemusíme. „Tady není situace vůbec vyhrocená ani katastrofická. Jde o zbytečné strašení, protože bankrot nám nehrozí," tvrdí hlavní ekonom Atlantiku.

Koupě dluhopisů nic o voličské přízni vypovídat nebude

Odhadnout důvěru lidí ve spořící dluhopisy si netroufá ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann. „Sice sledujeme chování obyvatel k jednotlivým finančním produktům, ale s dluhopisy nemáme žádnou zkušenost a nedají se srovnat s žádným jiným námi sledovaným finančním produktem," říká pro ParlamentníListy.cz Herzmann.

Vůbec si však nemyslí, že úmysl zainteresovat domácnosti na dobrém hospodaření země je politický kalkul, z něhož by mohla těžit jedna strana, v tomto případě TOP 09.

„To nelze takhle vidět, že kdo si pořídí dluhopisy, stane se do budoucna součástí voličské základny strany, která s nimi přišla. Vždyť odpovědnou ekonomickou politiku může provádět vícero politických stran," vyvrací Herzmann představu, že ten, kdo si pořídí dluhopisy, nemůže být v budoucnu třeba voličem ČSSD.

K věci:

Kalousku, já si ty dluhopisy nekoupím, hlásí ekonom 

John září: Kalouskův dluhopisový plán chválíme, byla to naše priorita 

Kalousek nabízí lidem nákup dluhopisů až za deset miliard korun 

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…