C. Svoboda skončil v Eurokomisi. Zbývá mu jen post náměstka

04.12.2010 8:25

Bývalému šéfovi lidovců Cyrilu Svobodovi skončil mandát člena Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva. A ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ho znovu na tento post nechce.

C. Svoboda skončil v Eurokomisi. Zbývá mu jen post náměstka

Místo Svobody nejspíš Schwarzenberg jmenuje pětatřicetiletou Veroniku Bílkovou z Ústavu mezinárodních vztahů.

Chtějí se mě zbavit

„Nijak mě to nepřekvapuje, je to jen pokračování toho, co nastalo po mém návratu na ministerstvo," vyjádřil se Svoboda deníku Právo. Podle něj se ho nové vedení resortu rádo zbavilo.

Svoboda dále řekl, že novou kandidátku nezná, ale že členy komise jsou uznávané osobnosti ústavního a mezinárodního práva. „Bylo by dobré, aby se vláda podívala na seznam lidí, kteří jsou členy komise," navrhl právník a bývalý notář Svoboda.

Poslední cestu mu nedovolí

Tato funkce prý není honorovaná, ministerstvo zahraničí přesto platí výdaje na cesty na jednání komise, která se obvykle schází čtyřikrát do roka. Svoboda chtěl naposledy podniknout cestu, aby se rozloučil s ostatními členy, ministerstvo mu cestu už neproplatí.

Komise je nezávislý poradní orgán Rady Evropy v ústavních otázkách. Zemím pomáhá při tvorbě či změně ústavy a volebního systému.

S novým členem komise se změní i jeho náhradník. Doposud to byla místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, nově by to měla být soudkyně Nejvyššího správního soudu Kateřina Šimáčková.

Místo na ministerstvu má ale pojištěné

Cyril Svoboda nastoupil po volbách na ministerstvo zahraničí jako náměstek. Už v září ale prohlásil, že ministerstvo se snaží rozvázat s ním pracovní poměr.

Místo mu ale až do června 2011 zaručuje zákon o platech ústavních činitelů. Končícím poslancům a senátorům umožňuje návrat k původnímu zaměstnavateli. Pokud by s nimi chtěl ukončit proti jejich vůli pracovní poměr, musel by k tomu dostat souhlas od šéfa příslušné parlamentní komory.

Koho tam chce Schwarzenberg

Podle serveru Novinky.cz zaslal Schwarzenberg vládě dokument, v němž vysvětluje, kdo má být členem komise. Má jít o „nezávislé experty, kteří dosáhli uznání prostřednictvím svých zkušeností v demokratických institucích nebo svým přispěním k rozvoji práva a politických věd".

Ministr dodává, že komise je složena z uznávaných akademických osobností, zejména z oboru ústavního či mezinárodního práva, soudců nejvyšších a ústavních soudů.

Související:

ÚS rozhodl: Cyril Svoboda nedostane dům v Dejvicích  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…