Ukážu vám, jak vypadá politická kultura, řekl Plachý a odstoupil

04.12.2010 12:46

Sociální demokrat Lukáš Plachý se na krátko stal pražským radním pro životní prostředí. Záhy ale musel funkci opustit. Vyšlo najevo, že nabízel úplatek.

Ukážu vám, jak vypadá politická kultura, řekl Plachý a odstoupil

Lidové noviny ve čtvrtek zveřejnily nahrávky, na kterých Plachý nabízí úplatek šéfovi ČSSD v Praze 9 výměnou za pomoc při kandidatuře do pražského magistrátu. Plachý přiznal, že sto tisíc korun opravdu nabízel, prý ale jen „naoko". V pátek ovšem rezignoval.

Ukážu vám, jak vypadá politická kultura

„Abych prokázal, jak má vypadat politická kultura na pražském magistrátu, tak jsem se rozhodl pro tento okamžik rezignovat na pozici radního," prohlásil Plachý. A primátor Svoboda to s uspokojením kvitoval.

Prozatím je jeho odstoupení jen dočasné. Pokud stranické orgány a policie prokážou jeho nevinu, do funkce se vrátí. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) oznámil, že místo zůstane po dobu jednoho měsíce neobsazeno. Pravomoci Plachého dočasně přebere náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Plachý se už nejspíš nevrátí. Podle Lidových novin si to nepřeje ani primátor Svoboda ani vedení pražské ČSSD se šéfem Petrem Hulinským. Rychlé a jednoznačné řešení očekává i prozatímní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD o uplácení věděla

Podle Lidových novin věděli socialisté o skandálu a nahrávkách už od června. O věci ale rozhodovala pouze kontrolní komise na Praze 9, která stála za Plachým. Navrhla vyloučení autora nahrávek Ivana Jirkovského z místní organizace Vysočany.

Jirkovský věc zveřejnil před klíčovou konferencí a jeho lidé byli z hlasování o volební kandidátce vyloučeni. Jirkovský byl vyloučen, a Plachému tak odpadl problém.

Sto tisíc za podporu

Jedna nahrávka ukazuje, jak šéf místní organizace Prosek František Kolínský slibuje Jirkovskému, že mu Plachý dá sto tisíc korun za zajištění podpory na kandidátkách na magistrát. Na další nahrávce Plachý osobně slibuje, že peníze zaplatí.

Související:

Svoboda chce po Plachém důkaz neviny 

Plachý se v pražské radě moc neohřál. Z funkce odstoupil  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …