Každý dvacátý obyvatel Prahy je z bývalého SSSR

04.12.2010 16:04

Tento týden se opět potvrdilo, že západní Čechy, obzvláště zdejší lázeňská místa, se staly útočištěm mafiánských bossů z celého světa. V Březové u Karlových Varů byl zadržen šéf ukrajinské zločinecké bandy Valerij Prytoku. Podle BIS se koncentrace rusky hovořících lidí zhušťuje i v české metropoli.

Každý dvacátý obyvatel Prahy je z bývalého SSSR

Policisté po něm na celém světě pátrali více než dvacet let! Bez zajímavosti není, že
zatčený zločinec pracoval na Ukrajině jako policista a ve své trestné činnosti pokračoval
i na našem území. Díky tomu se ho podařilo dopadnout.

Nebyl ovšem zdaleka jediný, aktivity zločineckých skupin registrují specializované útvary a BIS již léta, naposledy se o mafiánských špičkách, operujících u nás, hovořilo v souvislosti s vraždou řidiče ředitele Sazky. Policii tehdy v rámci akce Wolfram zatkla tehdejšího šéfa ruské mafie pro Českou republiku.

Podezřelé miliardy

Vedle Prahy se mafiánští kmotři již léta soustředí na Karlovy Vary a další lázeňská města v západních Čechách. Podle zprávy BIS zde zakládají fiktivní firmy, jejichž účty slouží k legalizaci výnosů z trestné činnosti. V proslulém lázeňském centru, plném rusky hovořících pacientů a turistů, se jim daří uniknout pozornosti a nenápadně se zabydlují mezi stovkami zde žijících tzv. nových Rusů.

V hotelu Moskevský dvůr v Sadové ulici působil také Andrej Korpljakov, reprezentant nejvlivnější ruské mafiánské skupiny, nazvané Asociace pro 20. století. Ten se zde stýkal s nedávno odvolaným starostou Moskvy Jurijem Lužkovem. Jeho žena, údajně vůbec nejbohatší žena Ruska Jelena Baturina, zase ve Varech získala palác, patřící dříve rodině Puppů. Nyní se spekuluje, že se spolu s Lužkovem hodlá usadit právě zde.

Už jsou všude

Ačkoliv na vážné problémy s praním špinavých peněz v Karlových Varech upozornila již bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, brigády organizovaného zločinu zde působí zcela neohroženě dále. Podle odhadů specialistů na praní špinavých peněz jenom v Karlových Varech investovaly více než dvě miliardy korun. Většina těchto peněz přitom nepřichází z Ruska, ale ze švýcarských bank.

Na dotaz serveru ParlamentníListy.cz, proč si mafiáni, včetně Prytoku, vybrali jako své útočiště především západní Čechy, nám mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták sdělil: „Nebudu spekulovat, zdaleka to nejsou jenom Karlovy Vary, ale také Praha. I zde se Prytoku pohyboval".

Ostatně, podle oficiálních údajů již každý dvacátý obyvatel Prahy pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Z analýz BIS ale vyplývá, že se různé zločinecké gangy rozpínají prakticky již po celé zemi, západní Čechy ovládají kromě rusky hovořících skupin také asijské. A ještě nebezpečnější je, že zatímco dříve zde páchaly klasickou trestnou činnost, nyní přešly na sofistikovanější formu a organizovaný zločin kryjí legálním podnikáním. Nebezpečných zločinců, jakými byl Prytoku, se u nás podle některých zdrojů, skrývají desítky.

Ilustrační foto: Vizuál počítačové hry Mafia


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cti

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …