Dělnická mládež má zákaz demonstrovat v Brně. Podala žalobu

06.12.2010 5:01

Sdružení Dělnická mládež podalo žalobu kvůli zákazu letošního prvomájového shromáždění v Brně. Podle sdružení zakázal brněnský magistrát akci, aniž to mělo oporu v zákoně. Informoval o tom předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas.

Dělnická mládež má zákaz demonstrovat v Brně. Podala žalobu

Za výroky, které padly v Brně na 1. května v loňském roce, byl Vandas odsouzen k podmíněmému trestu. 

Letošní prvomájový pochod zakázal magistrát s odůvodněním, že jej organizují lidé spojovaní s pravicovým radikalismem a trasa měla navíc vést ulicemi města, v nichž bydlí sociálně slabí. 

Mluvčí strážníků Denisa Kapitančíková k tomu tehdy uvedla, že by mohly vzniknout pouliční střety. Poukázala na to, že obdobné akce, které se v minulosti v Brně konaly, byly značně problémové. Na pochod mělo dohlížet podle ohlášení, podaného na úřad, jen deset pořadatelů, což bylo podle názoru policie málo. 

Vandas tvrdí, že pochod byl zakázán za použití účelové a nesmyslné argumentace. "Pouze přesvědčivé a naléhavé důvody mohou ospravedlnit omezení svobody shromažďování. V daném případě takové důvody neexistují," uvedl.

Předseda s podmínkou

Občanské sdružení Dělnická mládež je sdružení mladých sympatizantů DSSS. Strana vznikla jako nástupkyně Dělnické strany, kterou rozpustil letos v únoru Nejvyšší správní soud. Zdůvonil to tím, že v programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. 

Vandas byl letos i s dalšími představiteli DS odsouzen k podmínce a pokutě za výroky, které padly při loňském prvomájovém průvodu v Brně. Soud uznal obžalované vinnými ze tří trestných činů, a to z podněcování nenávisti vůči skupině osob, z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Svými výroky se obžalovaní dotkli menšin, zejména Romů a přistěhovalců. Někteří z nich vyjádřili podle rozsudku podporou neonacismu. Verdikt je zatím nepravomocný. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…