Haškem zmínění kandidáti na prezidenta úvahu odmítají

06.12.2010 12:10

Bez nadšení přijali Haškovo vyjádření, že by se mohli ucházet za sociální demokracii o úřad hlavy státu Škromach, Onderka i Zaorálek. Hejtmanův rival v boji o post předsedy ČSSD Sobotka míní, že stranický kandidát nemá šanci v přímé volbě projít, informuje iDNES.cz.

Haškem zmínění kandidáti na prezidenta úvahu odmítají

Nad nápadem hejtmana Michala Haška, že by vhodným kandidátem ČSSD na prezidenta mohli být Zdeněk Škromach, Roman Onderka či Lubomír Zaorálek, ani jeden z vyjmenovaných nejásal. „Nebylo to příliš rozumné. Naším kandidátem by neměl být nikdo, kdo momentálně aktivně působí v politice," zhodnotil pro iDNES.cz Haškův výrok místopředseda ČSSD a Senátu Škromach.

Podle něj musí být nejdříve jasné, jak se vlastně na Hrad bude volit, pak je teprve možné seriózně vybírat, kdo by byl nejlepším kandidátem. „Jakékoli jméno vytažené teď z klobouku ho spolehlivě vyřadí," uvedl Škromach. Onderka příklady jmen vnímá jen jako podpůrný argument k hledání kandidáta uvnitř ČSSD a Zaorálek o něčem podobném prý nikdy neuvažoval.

Nominoval vlivné straníky, aby pro sebe získal hlasy na sjezd

Realističtější postoj zaujal hlavní Haškův sok v souboji o předsedu ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je nominace stranického kandidáta nejlepší cestou, jak v prezidentské volbě prohrát. „Volba prezidenta by neměla být spojována se sháněním hlasů na sjezd," poznamenal Sobotka v narážce na to, že Hašek na Hrad „nominoval" vlivné straníky.

Kromě jmen prezidentských kandidátů zmínil Hašek i to, že by chtěl zlepšit vztahy s bývalými předsedy. „Ze sociální demokracie jsem před čtyřmi lety odešel. Nicméně nemám k ní žádný nepřátelský vztah," reagoval Miloš Zeman, který je nyní čestným předsedou konkurenční Strany práv občanů Zemanovci.

Se Špidlou a Paroubkem je urovnání vztahů skoro bezpředmětné

U zbývajících dvou expředsedů jsou záměry na urovnání vztahů zřejmě zbytečné. Špidla na podzim neúspěšně kandidoval za ČSSD do Senátu, ale brzy se stane šéfem politicko-analytické komise ČSSD v Lidovém domě. Paroubek je místopředsedou rozpočtového výboru Sněmovny a před volbou šéfa sociální demokracie se zatím nepřiklonil na stranu Sobotky ani Haška.

K věci:

Zpod pokličky může Hašek vytáhnout i Zemana. Do boje o Hrad 

Hašek má své kandidáty na prezidenta: Onderka, Zaorálek či Škromach 

Hašek chce na Hradě Onderku. Dimun se diví 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…