Expert VV: Drábkovo řešení je v rozporu s rozhodnutím ÚS

06.12.2010 14:57

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu ohledně výpočtu důchodů, se nelíbí nejmenší vládní straně. Hlavní poradce VV pro penzijní reformu Rusý mu v komentáři deníku Právo vytýká, že nejtvrději dopadne na lidi s běžnými příjmy.

Expert VV: Drábkovo řešení je v rozporu s rozhodnutím ÚS

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ve snaze dostát rozhodnutí Ústavního soudu ve věci výpočtu důchodu na základě příjmu předložil návrh řešení, který se nezamlouvá Věcem veřejným. Kromě zastropování odvodů na sociální pojištění upravuje důchody tak, aby nezměnil nové důchody pro příjmově nejslabší skupiny a zároveň zvýšil vyměřené důchody lidem s výrazně nadprůměrným příjmem.

Jelikož se ještě snížil celkový objem prostředků na důchody, nemohlo dojít k ničemu jinému než k výraznému poklesu vyměřených důchodů pro širokou skupinu osob s průměrnými příjmy, a to i o více než 500 Kč. „Reforma opět dopadne nejtvrději na lidi, kteří poctivě pracují a dosahují běžné příjmy," uvádí Pavel Rusý, hlavní poradce VV pro penzijní reformu, v komentáři pro deník Právo.

Reforma nejtvrději dopadne na nejpočetnější skupinu poctivě pracujících

Expert Věcí veřejných poukazuje na to, že využít tuto skupinu je velmi pohodlné, protože je početná a každá vydolovaná pětistovka se hodí pro zvýšení důchodů bohatším. „Drábkovo řešení ale je v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu," připomíná Rusý, že soud nepřipustil, aby princip příjmové solidarity téměř úplně potlačil princip ekvivalence.

Proto hlavní poradce Věcí veřejných pro penzijní reformu připomíná, že kritickým místem návrhu změny výpočtu důchodu ministerstvem je právě změna v zásluhovosti a zvýšená nivelizace důchodů u lidí s příjmy od minimálních po mírně nadprůměrné. „Většina lidí se tak místo zamýšleného zvýšení zásluhovosti penzí dočkala snížení zásluhovosti," upozorňuje Rusý, že důchod lidí se středními příjmy se tak nebezpečně přiblížil důchodům lidí s nízkými příjmy.

Místo zamýšleného zvýšení zásluhovosti dojde k jejímu poklesu

Jako příklad uvádí, že u osob s příjmem 10 500 a 27 500 korun byl druhý příjem vyšší o 162 procent, ale osoba s tímto příjmem měla v nynějším systému důchod vyšší jen o 36 procent. „Podle Drábkova návrhu se zásluhovost ještě dále sníží, takže důchod bude mít vyšší už jen o necelých 30 procent!" kritizuje Rusý ministrův návrh.

K věci:

Čtyři z pěti penzistů si po změně pohorší, chystá Drábek 

Bárta (VV): Důchodová reforma musí zvýhodnit pracující s dětmi 

Vacek (VV): Důchodová reforma musí zohlednit zásluhovost i solidaritu 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…