Kovářová pro televizi: Uvažuji o návratu do advokacie

06.12.2010 16:09

Exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se o své rezignaci na post ředitelky Justiční akademie rozhodla včera. Dnes v půl osmé ráno proto odeslala datovou schránkou na ministerstvo spravedlnosti výpověď. Svůj odchod si nerozmyslí, půjde zřejmě pracovat do advokacie. Kovářová to řekla v rozhovoru pro ČT24.

Kovářová pro televizi: Uvažuji o návratu do advokacie

"Jsou to jednotlivé malichernosti. Kdyby se staly jednou, tak by se jimi člověk nezabýval," uvedla v rozhovoru pro Českou televizi exministryně. „Že se mnou nekomunikují žádný ze dvou náměstků, kteří byli i mými náměstky, to už je na pováženou. Už nějakou dobu mi neberou telefony," zmínila dále Kovářová.

Největšmí problémem podle ní byl, když měla zpracovat studijní plán vyšších státních úředníků. „Šlo o neformální žádost. Měla jsem se optat soudců, co by asi tak jejich úředníci potřebovali, jaké by měly být požadavky na vyššího soudního úředníka.To zadání bylo obecné, nemělo jít o žádný analytický materiál. Nikdo neřekl, ať zpracuji koncepční program pro vyšší soudní úředníky. To byl úkol, který jsem nedostala," zmínila Kovářová.

Pokud byl šum, tak napodruhé se už opakovat nemohl

Do debaty jí ovšem vstoupil Filip Melzer, náměstek ministra spravedlnosti pro justiční sekci, do jehož kompetence právě patří Justiční akademie „Jde o to, že olomoucká právnická fakulta nadále odmítá poskytovat studia pro vyšší soudní úředníky.  A my jsme chtěli materiál, z něhož by vyplývalo, jakým způsobem mají být vyšší úředníci vzděláváni na Justiční akademii, a také jsme chtěli, aby to jejich vzdělávání probíhalo po dva roky a ne po tři roky," řekl na to Melzer.

Zmínil, že Kovářová opravdu poprvé předložila velice nekvalitní materiál, a tak dostala za úkol ho přepracovat. Jenže ani napodruhé to neudělala správně. "Kdyby tam byl nějaký informační šum, tak už napodruhé tam určitě nemohl být." podotkl. „Kdyby mi někdo řekl, že je i tento materiál nesprávný, tak bych jej opravila. Ale ze 40 e-mailů na žádný nikdo nikdy z ministerstva neodpověděl," odvětila na to Kovářová.

Dříve byl se mnou spokojený

Podle ní také bylo naprosto nezodpovědné, že za posledních několik týdnů bylo z rady Justiční akademie odvoláno pět lidí. „Nechápu, jak pan ministr jedná z váženými členy akademie. To mně připadá společensky nepřijatelné," zaútočila Kovářová vůči nynějšímu ministrovi Jiřímu Pospíšilovi, jenž prý byl kdysi - v době, kdy ještě nebyla ministryní spravedlností - spokojený s její prací. „Nechápu, že nyní není," uvedla.

Pospíšilův náměstek ale zmínil, že Kovářová vlastně žádný z úkolů nesplnila v poslední době kvalitně.  „Já jsem chtěl 17. prosince možné odvolání Kovářové projednávat na půdě akademie. Byl jsem připraven odvolat paní ředitelku z této funkce.  Mám na ní možná vyšší nároky, než na jaké byla dříve zvyklá," dodal Melzer.

Kovářová pak doplnila, že zatímco dříve bývala zvaná na všechny porady vedení resortu, a dostávala vždy všechny výstupy, dnes tomu tak není. "To rozhodnutí o odchodu ve mně kulminovalo," uzavřela s tím, že uvažuje o návratu do advokacie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…