Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok

06.12.2010 17:50

Přesvědčil ministr Leoš Heger své kritiky, že je schopen razantních kroků ve zdravotnictví? Na to je podle poslance Marka Šnajdra krátká doba pro odpověď. Jak Heger plní koaliční dohodu, na to si bude podle něj totiž muset vláda i premiér Nečas počkat další půlrok, či dokonce rok.

Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok

O možném odvolání Leoše Hegera se spekuluje už několik týdnů. ODS i jeho vlastní strana TOP 09 mu vytýkají, že má až příliš levicové názory a že velmi váhá s prosazením rázné reformy českého zdravotnictví. Prý na svou funkci nestačí, a lékaři pod jeho „ministrováním" v hromadném hrozí výpověďmi z nemocnic. Podle místopředsedy sněmovního zdravotního výboru a předsedy správní rady VZP Marka Šnajdra má ale Heger stále podporu koalice.

„Bylo by vrcholně nešťastné, aby v situaci, kdy vládní koalice má 118 hlasů ve sněmovně, a  kdy se definuje jako reformní, aby diskuse a úvahy o setrvání či nesetrvání ministra Hegera nepramenily z toho, že navrhuje moc radikální změny a aby pramenily z toho, že nenavrhuje žádné změny, to by bylo nešťastné řešení," řekl v rozhovoru pro  Studio Česko Šnajdr.

Heger je podle něj zkušený člověk v oblasti zdravotnictví. „Když se mi na jeho setrvání zeptáte po roce, tak teprve poté to bude fér.  Je totiž těžké zorientovat se v problematice resortu zdravotnictví a všech zájmových skupin. To není otázka na půl roku," uvedl dále.

„Bude dobrý ministr, když prosadí to, co si koalice umínila, dohodla a odhlasovala. To poznáme velmi brzy," dodal Šnajdr.

Heger má na své straně ČLK i Kalouska

Ministr zdravotnictví ale zcela nedávno získal na svou stranu důležitého spojence ve zdravotnictví. Zástupci 48 tisíc lékařů na listopadovém sjezdu České lékařské komory totiž vzkázali premiérovi Petru Nečasovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi, že chtějí, aby byl Heger dál ministrem zdravotnictví. A to přesto, že jej doktoři kritizují za tvrdé škrty, které chystá pro lékaře a nemocnice na příští rok.

"Případné odvolání ministra Hegera by Česká lékařská komora nepovažovala za řešení problémů zdravotnictví, ale naopak za důkaz toho, že vláda řešit problémy ve zdravotnictví řešit odmítá," uvedla tehdy komora v usnesení.

Na to, aby Heger prosazoval mnohem razantněji reformu a spoluúčast pacientů, tlačí kromě ODS hlavně jeho stranický kolega - místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten to ale označil za úsměvné drby.

"Ministr Heger měl a má plnou podporu své strany. O jeho odvolání nikdo nikdy nejenom nemluvil, ale ani nepřemýšlel, stejně o jakýchkoliv jiných personálních změnách ve vládě týkajících se ministrů za TOP 09," prohlásil nedávno Kalousek. Spekulace o tom, že se uvažuje o Hegerově odvolání označil přitom za "velmi úsměvné drby", které šíří "politická konkurence".

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…