Středeční stávka asi moc bolet nebude. Odbory jen pohrozí

07.12.2010 9:29

Měla to být největší protestní akce od roku 1989. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že stávka odborů proti škrtům, jimiž se má snížit objem mzdových prostředků ve veřejné sféře, přinese jen varovně vztyčený ukazováček vládě, informují Hospodářské noviny.

Středeční stávka asi moc bolet nebude. Odbory jen pohrozí

Chystaná stávka za zachování platů ve státní sféře uzavře ve středu na pět set škol. Dva tisíce dalších vyhlásily omezený provoz, což se dotkne družin a jídelen. Vedení škol už rodiče žáků informovalo na pokyn odborářů v minulém týdnu, někde to za ně zařídil magistrát. „Například v Havířově čeká děti bezplatné bruslení a promítání pohádek. A v podobně ´krotkém duchu´ se zřejmě ponese celá stávka," uvádějí Hospodářské noviny.

„Chceme přimět vládu, aby změnila postoj ke snižování mzdových prostředků a aby zachovala současný systém odměňování podle let praxe," přibližuje hlavní cíl akce místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. O stávce se mluví jako o jedné z největších, které tato země zažila, ale její dopad drtivý být vůbec nemusí a leckde si jí lidé ani nevšimnou.

Doprava by měla fungovat normálně, knihovny provoz omezí

„Náš pokyn zněl tak, ať se lidé, kteří budou zrovna doma, zapojí hlavně do oblastních demonstrací," říká šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek s tím, že by vše mělo fungovat běžně. Francouzský stávkový scénář, kdy lidé marně čekají na autobus do práce, tak Česko mít nebude.

Nenarušený provoz se očekává i ve většině kulturních institucí. „Někteří pracovníci se sice připojí ke shromážděním, která se konají v poledne, to ale v muzeích většinou zrovna plno stejně nebývá," podotýká Jaroslav Matoušek, předseda Odborového svazu pracovníků v kulturních zařízeních. Zavřeno bude ale v Národní knihovně, v řadě dalších bude provoz jen omezený.

Na úřadech a ve zdravotnictví by potíže většinou nastat neměly

Podobný model stávky se dá čekat i ve zdravotnických zařízeních. „Pacienti by měli být v pohodě. Péče bude zajištěna a myslím, že kvůli stávce žádní kolegové práci odkládat nebudou," míní místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Ten, kdo může počkat, ale prý rozhodně neudělá chybu, když k lékaři přijde jindy.

V Praze bude většina úřadů fungovat běžně. Částečné uzavření hlásí jen Obvodní soud pro Prahu 3 a 6 a státní zastupitelství. „O řadě úřadů nemáme vůbec přehled, nefungují tam odborové organizace, i tak se ale třeba zapojí. Lidé se rozhodují na poslední chvíli. Ukázalo se to už v minulosti," tvrdí Alena Vondrová, šéfka odborů ve státní sféře.

K věci:

Zelení: Postup vlády je neudržitelný. Požadavky stávkujících jsou legitimní 

Zavadil: Lidé jsou jako ovce. Nechceme, aby si nechali vše líbit 

Drábek se směje odborářům: Vemte si bílá prostěradla, radil jim v ČT 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…