ČSSD podala ústavní stížnost na tři zákony

08.12.2010 12:13

ČSSD podala stížnost k Ústavnímu soudu na tři zákony týkající se vládních úspor, které dnes schválili poslanci. Oznámil to úřadující lídr sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

ČSSD podala ústavní stížnost na tři zákony

Ústavní stížnost hodlají socialisté podat na zákony o úsporách v sociálních výdajích, o omezení státní podpory stavebního spoření či zákon, na základě kterého nebude první tři dny nemoci vyplácena nemocenská.

Důvodem je stav legislativní nouze

„Tento zákon nebyl přijat ústavním způsobem, neboť v průběhu celého zákonodárného procesu došlo k závažným porušením jeho demokratických pravidel," uvedl Sobotka o zákonu, který se má dotknout sociálních výdajů.

Podle něj zneužila vládní koalice stavu legislativní nouze, aby své návrhy stihla včas prosadit. Zdůraznil, že tímto opatřením vláda nerespektovala práva opozice.

Sobotka se odkazoval na Listinu základních práv a svobod

"Třetí návrh poslanců ČSSD navrhuje zrušení takzvané karenční doby u nemocenské," řekl šéf socialistů. Platná právní úprava je podle něj v rozporu s právem občanů na přiměřené hmotné zabezpečení při nezpůsobilosti k práci, citoval Sobotka Listinu základních práv a svobod.

Dále:

Vláda připravila utahování opasků. Kde přesně?

Klaus podepsal, stavební spoření už nebude tak výhodné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…