Zeman ke stávce: Neškrtejte policistům, úředníky klidně vyhazujte

08.12.2010 15:16

Odborářská stávka zastavila ve středu provoz ve čtyřech školských zařízeních na Vysočině. Nepracují ani katastrální úřady v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Účast na stávce ohlásilo také necelých pět procent ze 420 zaměstnanců krajského úřadu. Stovky lidí se tak k protestu připojily.

Zeman ke stávce: Neškrtejte policistům, úředníky klidně vyhazujte

Svůj názor na stávku řekl ParlamentnímListům.cz i expremiér a expředseda SPO-Z Miloš Zeman.

„Domnívám se, že není vůbec rozumné snižovat platy takovým lidem, jako třeba policistům, hasičů, či záchranářům. Naopak si myslím, že je rozumné snižovat počet státních úředníků," uvedl Zeman s tím, že protest tedy částečně podporuje, pokud je oprávněný.

„Myslím si, že škrtat v této době lze, ale pouze, aby to byly selektivní škrty a pouze tak, kde je to užitečné. Tedy aby skončila přebujelost státní administrativy, tak, jak je tomu dosud. Právo každého je samozřejmě stávkovat, ovšem je otázkou, zda se s tím dá skutečně něčeho docílit," dodal pro ParlamentníListy.cz Zeman, žijící v Novém Veselí na Vysočině.

Stávkou se prý nic nevyřeší

Právě v tomto kraji má kvůli stávce odborů omezený provoz 34 školských zařízení z celkem 523. Celkově 420 pracovníků nepřišlo do práce, 93 školských zařízení všech stupňů škol stávku podporuje vyvěšením plakátů, nebo jiným symbolickým označením, řekl šéf školských odborů na Vysočině Čestmír Svoboda.

Předsedkyně Sněmovny, a obyvatelka Žďáru nad Sázavou Miroslava Němcová (ODS) se stávkou příliš nesouhlasí. „Chápu některé lidi pracující ve veřejném sektoru, že se jim snižování peněz nelíbí, na druhou stranu stávkou se nic nevyřeší. Lépe by bylo jednat a skutečně věcně dospět k nějakým kompromisům. Ale tím neříkám, že stávkovat je něco protizákonného, to je zcela jistě demokratické správo. Otázkou je, zda je to správné a smysluplné," uvedla Němcová.

Více:

Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…