John: Ředitelství cizinecké policie bude zachováno

08.12.2010 14:39

Řeč na 2. schůzi Senátu PČR 8. 12. 2010.

John: Ředitelství cizinecké policie bude zachováno

Vážený pane předsedo, vážení paní senátorky,vážení páni senátoři, dovolte mi, abych zde z pověření vlády odůvodnil předložený návrh zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území ČR, zákon o azylu a další související zákony.

Návrh zákona odpovídá vůli koaličních stran, vyjádřené v koaliční smlouvě dohodou nadále prosazovat odpovědnou migrační politiku, založenou na vyváženosti úspěšné integrace a potřebné imigrace. V programovém prohlášení vlády je obsažen mj. i závazek, předložit novou právní úpravu podmínek vstupu a pobytu cizinců na území České republiky. Tento závazek je vláda připravena splnit. Vzhledem k tomu, že předloženým návrhem zákona jsou zejména plněny závazky, vyplývající z členství České republiky v Evropské unii, implementaci práva EU do našeho právního řádu, a že dotčené evropské právní předpisy je třeba implementovat včas, není možné posečkat na nový zákon. Z toho důvodu si vás, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovoluji požádat o schválení tohoto předloženého návrhu zákona.

Hlavním cílem návrhu zákona je implementovat nově cizinecké právo Evropských společenství a Evropské unie do právního řádu České republiky, konkrétně transformovat tři směrnice a adaptovat právní řád České republiky na dvě přímo použitelná nařízení. Jedná se o směrnice Evropského parlamentu a Rady a nařízení Evropského parlamentu a Rady.

Návrhem zákona se také plní úkoly, vyplývající ze dvou usnesení vlády. Navrhovaný zákon reaguje na soudní judikaturu, a to jak národní, tak i mezinárodní, tedy na rozhodnutí Ústavního soudu a nejvyššího správního soudu na straně jedné a Evropského soudu pro lidská práva na straně druhé. Návrh zákona reaguje i na požadavky, které se projevily v aplikační praxi. Reflexe předpisů Evropské unie vyžaduje i úpravu některých dalších právních předpisů, které spadají do působnosti jiných resortů.

Konkrétně se jedná zejména o změnu zákona o zaměstnanosti, zákona o státní sociální podpoře, zákona o sociálních službách, zákona o pomoci v hmotné nouzi, živnostenského zákona, školského zákona, zákona o veřejném ochránci práv nebo zákona o správních poplatcích. Tyto změny byly zapracovány v součinnosti s věcně příslušnými resorty.

Návrh zákona reflektuje i lidskoprávní hlediska diskutované problematiky. Ve svém důsledku je předložený návrh zákona komplexním nástrojem vyvážené, spravedlivé a účinné migrační politiky států. Je tak výrazem snahy o maximální promítnutí nejen hledisek bezpečnostních na straně jedné, ale i hledisek lidskoprávních na straně druhé do tak složité právní úpravy pobytu cizinců na území České republiky.

Účinnost návrhu zákona je dělená. Podstatná většina novelizačních bodů by měla nabýt účinnosti už 1. ledna 2011. Tento termín je odvozován od lhůty, nezbytné pro zajištění transpozice tzv. návratové směrnice, transpozice je do 24. prosince 2010. A zároveň reflektuje stav legislativního procesu. Pozdější účinnost je pak navrhována v případě ustanovení, kterými se zavádí průkaz o povolení k pobytu s biometrickými údaji, tj. 1. května 2011.

Poslanecká sněmovna přijala některé z podaných pozměňovacích návrhů, jejichž účelem je zejména změnit strukturu služby cizinecké policie tak, že v rámci krajských ředitelství policie budou existovat tzv. odbory cizinecké policie. Nadále se však zachovává ředitelství služby cizinecké policie.

Přijaté pozměňovací návrhy vedou i k rychlejšímu zcivilňování řízení o vstupu a pobytu cizinců, a to jednak dřívější realizaci přenesení působnosti ve věci dlouhodobého pozbytu z cizinecké policie na ministerstvo vnitra, jednak i přenesením působnosti v oblasti dlouhodobých víz na ministerstvo vnitra.

S pozměňovacími návrhy, které schválila Poslanecká sněmovna, souhlasím. Je třeba, aby zejména za účelem zajištění včasné implementace evropského práva návrh zákona byl schválen co nejdříve a od 1. ledna 2011 tak mohl nabýt účinnosti. S ohledem na tato fakta si vás, vážené paní senátorky a vážení páni senátoři, dovoluji požádat o schválení návrhu zákona ve znění, ve kterém vám byl Poslaneckou sněmovnou postoupen. Děkuji vám za pozornost.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.