Tůma: TOP 09 není žádný salonní pražský klub

09.12.2010 14:02

Neúspěšný kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma odmítl v rozhovoru pro týdeník Reflex, že lze jeho stranu srovnávat s Unií svobody jen proto, že ji při protestech ustavujícího zasedání pražského zastupitelstva podpořili stejní lidé.

Tůma: TOP 09 není žádný salonní pražský klub

K událostem při prvním zasedání pražského zastupitelstva má kandidát TOP 09 na primátora Zdeněk Tůma neutrální postoj. To proto, že na jedné straně sympatizoval s protestem, který vyjadřoval odpor vůči vzniklé koalici, na druhé straně si však byl vědom, že nelze obsadit úřad a znemožnit, aby se v něm pracovalo.

Odmítl však názor, že bylo nedůstojné, když bývalý prezident Václav Havel seděl při demonstraci v lavici nějakého zastupitele. „Myslím, že neseděl v lavici zastupitele, seděl víc vzadu. Václav Havel nepřišel s demonstranty, chvíli se tam zdržel, a tím vyjádřil svůj názor. To je právo každého občana," obhajoval Tůma v rozhovoru pro týdeník Reflex počínání bývalé hlavy státu.

Exguvernér shání zaměstnání, aby z něj mohl flexibilně odejít

Nemá ani obavu, že by TOP 09 mohla být do budoucna spojována s takzvanými permanentními protestovači a dopadnout jako Unie svobody. „Nedělal bych z jedné demonstrace podobné závěry. Na rozdíl od předešlých pokusů není TOP 09 žádný salonní pražský klub. Do toho bych nešel. Proto nás nespojujte s něčím, co bylo v minulosti," žádá Tůma.

Práce zastupitele nemůže bývalého guvernéra České národní banky uživit, a tak si hledá takové zaměstnání, z něhož by mohl v případě potřeby flexibilně odejít. „Mám vážné pochybnosti, že tato pražská koalice to ustojí celé volební období. Chci být ihned připravený, kdyby to padlo," vysvětluje Tůma, co hraje hlavní roli při jeho rozhodování o novém zaměstnání.

Důvěryhodní jsou pro Tůmu Kalousek se Schwarzenbergem a Nečas

Konkrétně ale neodpověděl na otázku, zda v ODS a ČSSD existují navzdory tomu, co se stalo, lidé, kterých si váží. Připustil, že tam jsou, ale jmenovat je nechtěl. Odpověď pak posunul k politikům obecně a zůstal při ní prakticky jen ve své straně. „Věřím některým lidem, že by na mě neudělali žádný podraz, jako jsou Mirek Kalousek či Karel Schwarzenberg. I pan Laudát a další členové TOP 09 v pražském zastupitelstvu. V ODS je pro mě důvěryhodnou osobou například Petr Nečas," svěřil se Tůma.

K věci:

Novým pražským primátorem je Svoboda, Tůma bez hlasů 

Kam s Tůmou? Opozice mu nesluší 

Tůma v pasti. Odmítáním postů nahrává tvrzením ODS 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…