Extrémně vypjaté emoce u Jílkové. Na ministra čekali pedofilové

10.12.2010 5:22

UVNITŘ VIDEO Ministr spravedlnosti, primářka sexuologického oddělení psychiatrické kliniky v Havlíčkově Brodě anebo policistka. Ti všichni přišli diskutovat na velmi palčivé téma - dokážeme ochránit své děti před pedofily?

Extrémně vypjaté emoce u Jílkové. Na ministra čekali pedofilové

Ponurou náladu čtvrtečního pořadu Máte slovo nastartovala volající divačka. "Ti lidé by měli být zavření. Víte co, já jsem byla zneužitá jako patnáctiletá dívka, teď je mi jednačtyřicet a pořád na to musím myslet, pořád to mám v sobě." Co se tedy k ochraně společnosti od nebezpečných deviantů plánuje? Ústředním tématem mohou být označeny detenční ústavy. S nimi, jak diváci několikrát slyšeli, jako první přišel ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Já tady nemůžu za to, že mí předchůdci na to kašlali. Já jsem byl první, kdo s tím nápadem přišel a my na tom fakt makáme," upozornil v úvodu. Moderátorka Michaela Jílková ihned přišla s několika fakty. "Tak a teď jste si, pane ministře, pěkně naběhl. Vždyť jak to tedy je?" Jílková zhodnotila dosavadní úspěchy detenčních ústavů stručně. V Brně je čtyřicet volných míst, z toho osm obsazených. V Ostravě je míst sto padesát, obsazené je pouze jedno místo. "Ale to už není v mé kompetenci," reagoval Pospíšil.

Slova se následně ujala soudkyně obvodního soudu Alena Rundová. Ta řekla, že právě do detenčních ústavů směřují pouze ti, kteří spáchají přestupky s trestní hranicí nad pět let. "Ale to je už hodně nebezpečné," pokračovala Jílková. Jiří Pospíšil však odhalil ještě závažnější nedostatek. "Nyní je situace taková, že pokud se patnáctiletý chlapec vyspí se čtrnáctiletou dívkou, z hlediska zákona je to stejné, jako kdyby šedesátiletý deviant spal s třináctiletou dívkou, a to musíme změnit."


S ministrem diskutoval také bloger František Matějka (jeho aktuální materiály jsou ZDE anebo ZDE)  a soukromý detektiv Jiří Kameník:


Svůj pohled na věc přinesla také primářka sexuologického oddělení psychiatrické kliniky v Havlíčkově Brodě Želmíra Herrová. Byl to velmi překvapivý vstup. Primářka Herrová uvedla, že za "víc jak patnáct let jsem se nesetkala s nikým, kdo by z deviantů nepodstoupil léčbu, kdo by s ní nechtěl žít a kdo by se nechtěl léčit!" Přítomní nevěřícně kroutili hlavami. "Já vám říkala, ať si zavoláte někoho jinýho, že u nás je to všechno jinak," dodala.

Volající však měli jasno. Jeden z nich navrhl doživotní tresty za "strašné poškození dětské duše," jiný byl ještě radikálnější - "trest smrti, nic jinýho na ně neplatí," rozhořčil se do telefonu. Pospíšil spolu s vyšetřovatelkou Markétou Kalouskovou ubezpečil diváky, že už nyní probíhají intenzivní školení policistů a že by všichni občané měli být klidní. "Podle slov odborníků je u nás asi dvě stě velice nebezpečných deviantů, z toho padesát může ublížit," dodala Jílková.

Z nedávné minulosti

Četnou nevoli po celém světě přinesla již zkraje listopadu informace, že jeden z největších e-shopů na světě, americký Amazon.com, nabízí příručku, která radí pedofilům, jak se při uspokojování svých potřeb vyhnout konfliktu se zákonem. Autor příručky byl na webu uveden jako Phillip R.Greaves II.

Ten mimo jiné tvrdí, že pedofilové jsou nepochopeni a ve své práci jim radí, jak při uspokojení svých choutek nepřekročit zákonnou mez. Podle autora je navíc obraz pedofilů v médiích nespravedlivý. "Skuteční pedofilové děti milují a nikdy by jim neublížili," řekl Greaves CNN.

K TÉMATU:

Podle něj kniha milovníkům dětských půvabů radí, kde jsou hranice, které nesmí nikdy překročit. "Penetrace je naprosto vyloučená věc. To dítěti nesmíte nikdy udělat. Ale líbání a hlazení není podle mě žádný problém," dodal muž z Colorada, který podle svých slov měl sexuální kontakt s dítětem naposledy jako náctiletý. Na Amazon.com se ihned po medializaci celé kauzy snesla nevídaná vlna kritiky.

Ani domácí vlny nejsou stojaté

Specialista na kyberkriminalitu Karel Kuchařík z Policejního prezidia před časem přiznal, že na sítě pedofilů nemá policie dostatek času ani lidí. "Funguje to jako klasické sociální sítě. Předávají si materiály, většinou je doma vyrábějí a to, co mají, jim pak poslouží jako průkaz, aby se dostali do komunity," řekl redakci Kuchařík. Řešení mravnostních deliktů tak prý zabere spoustu času. "I v zahraničí říkají, že když celá policie bude řešit komunity pedofilů, budeme mít dost práce," upozornil dále policejní odborník.


Jak milovat děti?


Doporučení? "Apelujeme na lidi, aby si svou síť zaheslovali. Nechceme je šikanovat, ale nemáme jinou možnost," vysvětlil Karel Kuchařík, proč je policie někdy nucena udělat domovní prohlídku v domácnostech, z jejichž adresy bylo například stahováno dětské porno a podobně. "Většina lidí používá bezdrátovou síť přes wifi. Nemají to ale zabezpečené, a proto se mohou připojit i další sousedi. Nebo třeba kolemjdoucí," varuje policista. Přesná čísla aktivních pedofilů však policie nemá.

Smeten ze stolu skončil taky projekt na založení veřejného seznamu sexuálních deviantů iniciovaný Centrálním registrem dlužníků (CERD). Provozovatel se prý zalekl problémů se zákonem, které se spuštěním webu souvisely. Kromě policie projevil s registrem nesouhlas i Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho šéf Igor Němec již dříve pro deník Právo prohlásil, že pokud se databáze na internetu objeví, bude se jí úřad zabývat. "Šlo by o klasický black list, který je u nás nezákonný a je nezákonný i v celé Evropě," uvedl Němec doslova. Naproti tomu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil připustil, že by takový seznam uvítal, ale pouze pro interní potřeby policie.

Nejhorší pedofil na světě?

Podle mnoha amerických médií je dosud nejhorším objeveným případem pedofilie lékař Earl Bradley, který měl od roku 1997 do léta 2008 zneužít přímo ve své ordinaci 103 dětí.

Ordinace byla podle médií pro děti příjemným zpestřením, jelikož "byla barevná, doslova zářila a malí pacienti v ní našli také své oblíbené postavy z Disneyho," informovala média v únoru letošního roku.

Doktor Bradley, který má licence pro vykonávání své praxe hned v několika amerických státech, většinu z toho, co s dětmi prováděl, nahrával na video. Poté, co byl loni v prosinci zatčen, tento šestapadesátiletý deviant odmítl spolupracovat a ani investigativní žurnalisté nebyli s to objevit detaily z jeho soukromého života.

Bradley byl následně obviněn ze spáchání 471 trestných činů, mezi něž patří znásilnění, sexuální útok na dítě a odhalování se před nezletilými. Hrozí mu doživotní trest odnětí svobody bez jakékoli šance na podmínku. Stanice CNN před dvěma týdny přinesla informace, že mezi zneužitými byla pouze děvčátka. Nejmladší bylo 6 měsíců, nejstarší pak 13 let.

Hrůzná lékařská praxe vyšla najevo poté, co si dvouletá "pacientka" stěžovala své matce, že jí doktor udělal "bébé". Žena následně objevila v přízemí lékařské ordinace místnost, kde Bradley trestné činy páchal, a vše nahlásila policii. Materiály, které si tento americký pedofil nahrával, zabraly několik desítek hodin. Na veřejnost neunikla jediná vteřina.

Co je pedofilie?

Pedofilie je v odborném pojetí trvalá nebo dlouhodobá náklonnost s erotickým rozměrem převážně nebo výlučně vůči nedospělým osobám, tedy chlapcům nebo dívkám. Označení pochází z řeckého slova paidofilia, složeného ze slov pais = dítě, chlapec a filia  = láska, přátelství. Původně starořecký výraz uměle zavedl jako součást psychiatrického termínu „paedophilia erotica" v roce 1886 ve spise Psychopathia sexualis vídeňský psychiatr Richard von Krafft-Ebing.

V antickém Řecku údajně slovo užívali někteří básníci jako synonymum běžného výrazu pederastie, a to z důvodů spíše metrických, nežli významových. Slovo pederastie neoznačovalo ani trvalý osobnostní sklon, ani pouhou sexuální praktiku, ale typ meziosobního vztahu.

Více o pořadu:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …