Poslanci odhlasovali: Platy ústavních činitelů klesnou o pět procent

10.12.2010 10:11

Sněmovna rozhodla o tom, že se sníží platy ústavních činitelů o pět procent. Pro bylo 147 poslanců, proti jeden. Zákon se týká snížení platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta, soudců a státních zástupců. Jejich platy by měly být podle předlohy nižší po tři roky. Výjimkou jsou žalobci - u nich platí snížení jen na rok.

Poslanci odhlasovali: Platy ústavních činitelů klesnou o pět procent

Předloha také odnímá zákonodárcům nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Bere jim rovněž možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky. 

Otázkou nyní bude, zda stihne tento zákon projednat a schválit do konce roku Senát. ČSSD totiž již ohlásila, že Senát, v němž má sociální demokracie většinu, zákon zřejmě kvůli platům státních zástupců vrátí.

"Jakmile sem ten tisk dorazí, doufám, že to bude dneska po obědě, tak uděláme kroky, aby se schůze konala v co nejkratším termínu. Já vás ubezpečuji, že termín bude takový, že kdyby došlo k nějaké opravě, bude mít sněmovna ještě čas se tím naším vráceným návrhem zabývat," ubezpečil dnes ráno ve Studiu 6 České televize předseda Senátu Milan Štěch.

Některé pozměňovací návrhy byly schváleny, jiné ne

V souvislosti se zákonem poslanci schválili i řadu pozměňovacích návrhů. Návrhy na ně se týkaly například zmiňované výše platů žalobců, zrušení bezplatné městské hromadné dopravy pro ústavní činitele a konce možnosti proplácení vnitrostátních letenek zákonodárcům.

Sociální demokraté ve sněmovně převážně upozorňovali na to, že „velkým problémem jsou pro ně právě platy státních zástupců, kteří mají v porovnání se soudci menší výměr. „Tento problém jsme si nevymysleli," upozornil v této souvislosti při projednávání ve sněmovně předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zdůraznil, pokud se změnu do předlohy zákona nepodaří schválit, bude se ČSSD snažit změnu prosadit při schvalování v Senátu.

„Nechme toto téma nyní být. Neřešme to nyní. Příští rok tento problém, tedy odměňování státních zástupců budeme řešit v celkovém rozměru," zmínil ještě před hlasováním ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nakonec si poslanci odhlasovali, že na rozdíl od vládní novely by snížené mzdy žalobců platily jen příští rok. ČSSD ale nakonec neuspěla s návrhem, aby platy žalobců byly "jen" o deset procent nižší než u soudců. Předloha totiž předpokládá u nich větší rozevírání nůžek.

Přestože poslanci předlohu schválili, pokud pro ni nezdvihnou ruku senátoři, zkraje roku politikům platy skokově vzrostou. Jsou totiž již několik let zmrazeny. Od ledna by se vypočítávaly z výrazně vyššího základu - bez pár stokorun sedmdesát tisíc.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…