Když nepustí mládež do hospody, sleze se jinde, varují odborníci

10.12.2010 21:10

Změní někdo kolorit hostinců v blízkosti středních škol? Cigaretový kouř jako nezaměnitelná kulisa, u stolu šest mládežníků a jeden čerstvě plnoletý, na jehož lístku je už 12 desítek, přestože sám vypadá střízlivě. Bezbřehému posedávání mládežníků v nálevnách čtvrté cenové se blýská na horší časy. Na půdě vlády se chystá zákon, který by zamezil vstupu mladistvých do hospod po šesté večerní.

Když nepustí mládež do hospody, sleze se jinde, varují odborníci

Alkohol zabíjí více mladistvých, než všechny ostatní drogy dohromady. Je to jedna ze tří hlavních příčin smrti u 15-24letých: jde o nehody, vraždy a sebevraždy. Podle jiné studie je ze 490 milionů lidí v Evropské unii více než 23 milionů závislých na alkoholu. Závislost na alkoholu u mladistvých vzniká daleko rychleji než u dospělých, varují odborníci.

Flaška "tvrdýho"

Za nekomplexní řešení považuje připravovaný zákon vedoucí psycholog nadace Drop-in Ivan Douda "Přijde mi to nekomplexní řešení. Koupí si někde flašku tvrdýho, což není problém, a slezou se jinde. Přijde mi to jako akce hurá, pojďme něco udělat," argumentuje pro ParlamentníListy.cz Douda. Hranice 18 let po 18 hodině je pak podle něho nepoměrná. "Buďto snížit věk nebo prodloužit čas, koneckonců když můžou od patnácti souložit," míní Douda.

Postih se prý musí vyvolat jinde. "Kde selhává rodina nastupuje stát? Ty děti přece něčí jsou, chtělo by to silnější represi u rodičů nebo u provozovatelů hospod," uzavřel pro redakci Douda.

Spotřební daň

Primář oddělení závislosti v Bohnicích Karel Nešpor vidí zákon jako obrat k lepšímu, nicméně navrhoval by celou řadu dalších změn, bez nichž se problematika kolem alkoholismu mladistvých neobejde. "Ta problematika je opravdu závažná, abychom ji vyřešili jedním zákazem. Chce to celý balík, mimo jiné třeba zvýšit spotřební daň u alkoholu, cena je rovněž argumentem a u nás je v porovnání se skandinávskými zeměmi dost nízká. Jde prostě o příležitost, to je stejné jako s gamblérstvím," uvádí pro ParlametníListy.cz Nešpor.

Související:  

Malá Velká Británie

Autoři zákona se těsně před blížícím se schvalováním národní protidrogové strategie nechali inspirovat Velkou Británií, kde jsou statistiky opravdu alarmující. Jen pro zajímavost v roce 2005 bylo v Anglii zaznamenáno 6 570 úmrtí v přímé spojitosti s konzumací alkoholu. V roce 2006 vzrostl v Anglii počet úmrtí v souvislosti s alkoholem na 8 758. Vůči předchozímu roku se tak jedná o meziroční nárůst ve výši 7 procent.

Omezování osobní svobody

Proti připravovanému zákonu je i sdružení podnikatelů v oblasti pohostinství. "Ti lidé už mají občanský průkaz a nelze jim přece bránit v pohybu. Navíc ne vždy a všude jim nalijí," sdělil redakci předseda UNIHOST Zdeněk Blinka. Podle něj je řešení alkoholismu u mladých v individuálním přístupu. "Každé město má vytipované nálevny, kde dochází k nalévání mladistvým. V těchto provozovnách je potřeba častějších kontrol a větších postihů. Musí spolupracovat městská policie a sociální odbor," argumentuje dále Blinka. Zbytečnost zákona spatřují někteří poslanci z výboru pro mládež. "Nic to neřeší," argumentoval stroze Walter Bartoš (ODS).


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…