Gazdík za TOP 09: Malé české vydírání, popsal chování ČSSD

10.12.2010 13:54

Kvůli zákonu o snížení platů ústavních činitelů svaluje koalice vinu na opizici. „Jde o malé české vydírání,“ podotkl k tomu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, když charakterizoval chování ČSSD při projednávání tohoto návrhu ve sněmovně. Poslanci snížení platů o pět procent sice odhlasovali, ale v zákoně se ukrývá velké ale.

Gazdík za TOP 09: Malé české vydírání, popsal chování ČSSD

To ale je ukryto v pozměňovacích návrzích. Respektive v jednom, který se ČSSD nepodařilo ve sněmovně prosadit. A teď sociální demokraté tvrdí, že bez tohoto návrhu to nemusí schválit Senát.

O co jde? Jedná se o návrh poslance Stanislava Křečka z ČSSD, který má upravovat platy státních zástupců. ČSSD požadovala, aby platy žalobců byly jen o deset procent nižší než u soudců. Nyní je rozdíl mezi platy mnohem větší. Návrh však poslanci zamítli. Požadavek tak prý sociální demokraté znovu předloží v horní komoře, kde mají většinu. Jenže právě kvůli tomu hrozí, že Senát zákon vrátí sněmovně, a ta jej do konce roku nestačí projednat.

"Ten pozměňovací návrh a jakým způsobem byl podán, považujeme za malé české vydírání. Je zodpovědností sociální demokracie, pokud Senát, kde má ČSSD naprostou většinu, vrátí a zákon tak nevstoupí v platnost prvního ledna," uvedl k tomu Petr Gazdík.

Připomněl, že sociální demokracie způsobila to, že zákon nebyl přijat dříve, protože zavetovala jeho zrychlené projednávání. "V současné době chce dělat další komplikace," konstatoval.

„Tento problém se státními zástupci jsme si nevymysleli," upozornil v této souvislosti při projednávání v dolní komoře předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Důrazně připomněl, že vláda návrh do sněmovny dodala pozdě.

Celou věc komplikuje také fakt, že státní zástupci již dříve podali stížnost k Ústavnímu soudu vůči takzvanému Janotovu balíčku, který snižoval jejich plat o čtyři procenta. Soud však doposud nerozhodl.

Tluchoř: Pokud se platy zvednou, má to "na triku" ČSSD

Že kvůli platům státních zástupců může být nakonec  zákon ze Senátu vrácen do sněmovny, uvedl v rozhovoru pro Českou televizi i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „Jestliže Senát předlohu do sněmovny vrátí, a kdyby následně došlo k tomu, že se platy politikům od ledna zvednou, tak za to může jednoznačně ČSSD, " upozornil Tluchoř.

Jde totiž o to, že přestože poslanci předlohu schválili, pokud pro ni nezdvihnou ruku senátoři, zkraje roku politikům platy skokově vzrostou. Jsou totiž již několik let zmrazeny. Od ledna by se tak peníze vypočítávaly z výrazně vyššího základu - bez pár stokorun sedmdesát tisíc.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková pak pro televizi řekla, že zákon do horní komory může doputovat poměrně brzy. „Vždyť je to jen pár metrů od sněmovny," podotkla. Také zmínila, že předseda Senátu udělá všechno pro to, aby senátoři o zákonu rozhodovali co nejdříve. Bude-li to ale ještě do konce roku, tak to místopředsedkyně nebyla schopna říci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…