Ty hajzle! Volbu tajemníka ČSSD doprovodila brutální hádka

10.12.2010 21:40

EXKLUZIVNĚ Páteční tajné hlasování gremia ČSSD o kandidátovi na ústředního tajemníka strany Martina Starce provázely nadávky, silné emoce a obviňování, informoval ParlamentníListy.cz zdroj obeznámený se situací.

Ty hajzle! Volbu tajemníka ČSSD doprovodila brutální hádka

Širší vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou v pátek večer navrhlo současného šéfa ústřední kontrolní komise Martina Starce do funkce ústředního tajemníka. Toho musí ještě v sobotu potvrdit téměř 200členný Ústřední výkonný výbor.

Starec je ovšem pro řadu straníků velmi kontroverzní. Lidem okolo Michala Haška prý vadí obsazení strategické pozice člověkem, jenž je uvnitř ČSSD považován za Sobotkova podporovatele.

Nerozhodné hlasování spustilo hádku

Podle důvěryhodného zdroje serveru ParlamentníListy.cz ale první kolo hlasování dopadlo nerozhodně 11 ku 11 a následovaly otevřené a silné slovní přestřelky a napadání. Proč? Podle zdroje šlo o to, zdali se hlasování smí, či nesmí opakovat. "Bylo to přímo brutální, přímo brutální hádka," uvedl dále zdroj.

Michal Hašek jisté spory férově přiznal. "Jen se muselo netradičně opakovat tajné hlasování, protože napoprvé nedopadlo podle představ a diskuze byla poněkud emotivní a expresivní." Další detaily ovšem ani šéf Asociace krajů, oslovený naší redakci, sdělit nechtěl.

Bouřlivák David Rath ze Sobotkova křídla se během hádek údajně pustil do Milana Urbana, kterého měl přede všemi označit za "hajzla". "Jen klasická předvolební polarizace. Docela normální situace," tlumil v následném vyjádření pro ParlamentníListy.cz slovní výpad středočeský hejtman.

Zvolení Starce má být bodem pro Sobotku 

Důležitost zvolení Starce do funkce má svůj význam. "Pokud neprojde, dá se to interpretovat jako Sobotkova prohra," shodli se již někteří vlivní socialisté před samotným hlasováním.

Starec si navíc jako šéf Ústřední kontrolní komise nadělal mezi straníky velké množství nepřátel, rozhodoval totiž řadu komplikovaných vnitrostranických sporů.

Sobotka nicméně odmítá, že by pro něj případné Starcovo nezvolení bylo prohrou, podobně se tvářil i Michal Hašek. "Jsem přesvědčen, že systémově, bez ohledu na jakákoli jména, by v tak krátké době, tedy tři měsíce do sjezdu, nemělo být obsazováno místo ústředního tajemníka," tvrdil před chystanou volbou jihomoravský hejtman. "O tajemníkovi jako o důležité figuře dovnitř sociální demokracie by měl rozhodnout nový předseda a nové vedení strany, které k tomu bude mít plný mandát," dodal Hašek.

Martin Starec je podle mnohých ostřílený straník, který prošel funkcemi, a to včetně postu místopředsedy. Právě z posledně jmenovaného křesla odešel na protest proti metodám vedení a financování kampaně v roce 2006. Šlo o reakci na rozhodnutí Jiřího Paroubka, který tehdy do Lidového domu povolal Jaroslava Tvrdíka.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera 

reklama

autor: Jan Cibulka, Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…