Dobeš tvrdí: Na odložení školného jsem přišel až tady

12.12.2010 18:52

Ministr Dobeš odmítá, že by s nápadem vycouvat ze zavedení školného přišel již před zahájemím ideové konference Věcí veřejných.

Dobeš tvrdí: Na odložení školného jsem přišel až tady

Věci veřejné nechtějí, aby bylo v tomto volebním období zavedeno školné na vysokých školách. Delegáti ideové konference nejmenší vládní strany zavázali v usnesení ministry k tomu, aby o tom začali jednat s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Musela by se tak měnit koaliční smlouva, která zavedení školného obsahuje.

Usnesení na odložení zavedení školného předložil ministr školství Josef Dobeš. Zavedeno by tak mělo být až ve volebním období 2014 a 2018. Věci veřejné argumentují zmírněním dopadů reforem, které kabinet chystá, zvláště pak pro střední třídu.

Vládní strany dosud uvažovaly o zavedení takzvaného odloženého školného. Studenti by mohli školné splácet až potom, co začnou vydělávat.

Podle Dobeše by ve školním roce 2012/2013 měla být zavedena síť sociální podpory a v dalším školním roce školné. "Bude to půl roku před volbami," uvedl Dobeš a dodal, že jde také o politicky citlovou věc.

Předložit takové usnesení prý Dobeše napadlo přímo na konferenci, na níž si delegáti také odhlasovali, že Věci veřejné budou středovou stranou a budou prosazovat sociálně spravedlivé reformy. "Reflektoval jsem žádosti účastníků," reagoval na námitky médií ministr školství. Pro zahájení debaty se vyslovilo asi 60 procent přítomných delegátů.

Ministr nechtěl výsledek jednání s koaličními partnery předjímat. Soudí ale, že zejména u TOP 09 by mohly VV narazit. Byla to právě topka, která prosazovala zavedení přímého školného.

Související:

Škárka měl mluvit o pravicových VV, měl ale smůlu. Přišel o hlas
Ostrý Véčkař má za vzor Masaryka: Langer je největší zloděj
Bárta se nechává kreslit jako Napoleon
Škárka chce partaj víc doprava. Bárta je opatrnější

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …