Pár korun pro Paroubka, dort pro Johna. Vážně vás to zajímá?

13.12.2010 9:23

Ač na politické scéně rozhodně nepanuje okurková sezóna, česká média si libují v pikanteriích. Podle politologů je důvodem zejména fakt, že samy strany neposkytují žádné atraktivní informace.

Pár korun pro Paroubka, dort pro Johna. Vážně vás to zajímá?

Tištěná média se v předvánočním čase zajímají kromě tipů na dárky a receptů na cukroví i politickou scénou, respektive finančními toky jednotlivých partají. Ač se jejich rozpočty vesměs pohybují v řádech stamilionů korun, média zajímají tisícové investice.

Například pondělní deník Právo zveřejnil informaci o tom, že z rozpočtu sociální demokracie přiteče do kasy časopisu Trend, který vede exšéf této strany Jiří Paroubek, sto tisíc korun.

Ač jde bezpochyby o minimálně zajímavou investici, v rozpočtu strany, která hospodaří se stamilionovými částkámi se jedná o velmi "malou rybku". I přesto se tato zpráva dostala na titulní stranu deníku.

Paroubek: Odpovím Vám, až...

Sám Paroubek se k celé věci vyjádřil velmi výmluvně. "Rád Vám  odpovím, až se na Vašem serveru objeví popis politické korupce Práva vládou každoročně v řádech milionů korun," sdělil Parlamentnímlistům.cz na dotaz, zda mu podobný krok připadá férový. Narazil tak již na svá předchozí obvinění.

Ale o "malé rybky" se kromě Práva zajímají i další média. Mizivé výdaje v řádu statisíců zajímají dokonce i bulvární deník Blesk.

Johnův sedmitisícový dortík

Ten se v pondělí již na své druhé straně poměrně obsáhle věnuje skutečnosti, že šéf Věcí veřejných Radek John dostal na ideové konferenci strany, která se konala o uplynulém víkendu, dort za celých sedm a půl tisíce korun.

A ParlamentníListy.cz zapátraly po názoru na priority médií v řadách politologů. Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie považuje současný trend ve zveřejňování podobných informací za úsměvný.

Mediální pikanterie? Logický krok, míní politolog

"Když strany neposkytují seriózní výstupy, média, která chtějí přitáhnout čtenáře, vytahují pikanterie," vysvětlil ParlamentnímListům.cz s tím, že politika je v současnosti vnímána mezi veřejností velmi rozostřeně.

"Kdyby samy strany poskytovaly atraktivní témata, nemuselo by k tomu docházet," zhodnotil mediální referování o tisícových finančních pohybech partají.

Tisíce? Bagatelní částky, tvrdí Jelínek

Sto tisíc ve prospěch časopisu Trend či sedm a půl tisíce za dort pro šéfa VV Radka Johna pak nepovažuje za vysoké sumy. "Jsou to bagatelní částky," sdělil ParlamentnímListům.cz Jelínek. 

A právě šéfa VV a vnitra Johna sledoval reportér ParlamentníchListů.cz i o víkendu při jeho příjezdu k hotelu Diplomat, kam dorazil v rámci víkendové ideové konference strany.

John má rád dary

Ani odtud ale neodešel s prázdnou - členové strany svého šéfa obdarovali květinami, ale například i dárkovou krabicí s nápojem Red Bull.

Více čtěte:

John: Lidé věří více novinářům. Langer: Už nejste scenárista

Obstrukce kolem konference Véček: Nikdo na ni nemůže
Psycholog: Lidé z Johna vystřízlivěli do Bárty

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…