Klaus „prudí“ Evropu, ale v Prudicích ho milují. A postrádají

13.12.2010 15:35

V Jihočeském kraji má kromě řady herců či zpěváků a politiků svou chalupu také prezidentský pár Václav a Livia Klausovi. Poloroubenku v Prudicích na Táborsku koupili téměř před čtyřiceti lety. Nyní zasněžené romantické stavení zeje téměř prázdnotou.

Klaus „prudí“ Evropu, ale v Prudicích ho milují. A postrádají

Václav Klaus sem už téměř nejezdí. Byl tu naposled letos zjara. Zato jeho děti a vnoučata a také jeho žena, první dáma Livia Klausová sem jezdí dost často. V létě, i v zimě.

„Na chalupu, tedy když mám trochu času, se vždycky moc těším. Strašně ráda peču v naší kachlové peci chleba nebo koláče," svěřila se první dáma, kterou mají v Prudicích i okolí všichni moc rádi.

Už proto, že se vždy ona i její manžel ke všem chovali hezky, velmi skromně, a také že Livia prokázala, že není jen inteligentní a sečtělá žena, ekonomka, ale také chalupářka.

„Klaus není moc zručný, ale já jsem třeba natírala, malovala, sekala vždycky trávník nebo něco spravovala. Bavilo mne to. Teď toho času moc není, ale když je něco potřeba, vezmu klidně štafle, a už to jede," přiznala před časem Klausová.

Prezident už do Prudic nejezdí

Její manžel sem prý paradoxně podle místních jezdil dost často do doby, než se nedaleko začala budovat dálnice D3. Když už je teď část budoucí spojnice z Prahy na jih Čech hotov, nejezdí sem skoro vůbec.

„Jede třeba lyžovat na nedaleký Monínec, ale tady se nezastaví. Prý nemá moc času a na horách mají v Peci pod Sněžkou horský byt," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z místních obyvatel.

A tak zasněžená prezidentská poloroubenka zeje téměř prázdnotou. V létě sem jezdí mladší Klausovic syn s manželkou a dětmi. Od staršího syna jezdí na chalupu žena, s kterou Václav Klaus ml. už několik měsíců nežije, a jeho děti.

„Klausovi jsou moc milí lidé a vždycky se chovali skvěle. Vždycky to byli jedni z nás. Chápeme, že toho mají hodně a času málo. Proto nás těší, když tu aspoň občas někoho od nich vidíme," dodávají místní.

Ještě v dobách, kdy byl Václav Klaus ministrem financí a pak premiérem, sem občas zajel i herec Pavel Zedníček, který měl v nedalekých Jedlanech taky chalupu. O tu ale po rozvodu přišel a tak sem už dnes žádné známé tváře příliš nejezdí.

Foto: autor

Více:

Paroubek útočí: Za Klause se kradlo jako po Bílé hoře 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…