Neustupujme od školného, oponuje vedení VV Škárka

13.12.2010 11:44

Věci veřejné na své ideové konferenci například odmítly zavedení školného ještě v tomto volebním období, přestože s ním původně v koaliční smlouvě souhlasily. Jak ale Rádiu Česko řekl výkonný místopředseda strany a poslanec VV Jaroslav Škárka, jemu se takové chování strany nelíbí.

Neustupujme od školného, oponuje vedení VV Škárka

Premiér Petr Nečas se v reakci na některá víkendová prohlášení Věcí veřejných nechal slyšet, že pro něj koaliční smlouva platí, a pokud Věci veřejné ji dodržovat nechtějí, mají to jasně říci.

Jenže ani taková reakce se výkonnému místopředsedovi VV Jaroslavu Škárkovi nelíbí. „Věci veřejné chtějí dodržovat koaliční smlouvu, určitě ji budeme dodržovat a i to usnesení bylo formulováno tak, že se bude o možnosti odloženého školného jednat. Myslím si, že se dá jednat i v rámci uzavřené koaliční smlouvy," vysvětlil pro Rádio Česko Škárka. „Naši ministři budou s ostatními ministry vlády jednat o tom, zda by se nenašel nějaký prostor pro zmírnění," podotkl.

„Myslím si, že ten kompromis v rámci koalice je vyjednán dobře a že bychom od toho neměli ustupovat," ubezpečil ale Škárka. Na druhou stranu prý rozumí důvodům, proč jeho spolustraníci toto usnesení přijali.

„Jednalo se především o to, aby Věci veřejné v době, kdy probíhají poměrně razantní reformy, které se mohou dotknout mnoha občanů České republiky, aby alespoň tímto způsobem částečně ty dopady zmírnily," zmínil.

Požadavky bez dohody? Nepřipadá v úvahu...

Podle něj ale nepřipadá v úvahu, že by se jeho strana pokusila své požadavky ve sněmovně prosadit bez dohody s koaličními partnery, tedy s hlasy opozice.

„Naši ministři byli zavázáni těmi usneseními na konferenci, aby začali jednat. Co se stane v okamžiku, kdy se to vyjedná, nebo naopak nevyjedná, to je otázka toho, až budeme v této situaci," dodal Škárka pro Rádio Česko na otázku, jak by jeho strana postupovala, pokud by společnou řeč v rámci koalice nenašla.

Věci veřejné mají také výhrady k možnému zvýšení sazby DPH na potraviny, se kterým se počítá v rámci důchodové reformy. Naopak vzhůru by měla podle názoru strany jít daň z příjmu fyzických osob a daň z nemovitostí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…