Kam s Martinů? Na Ukrajinu nechtěl a Europol vybouchl

13.12.2010 14:21

Podle informací médií je o odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů již rozhodnuto. Ministr vnitra Radek John (VV) si změnu nakonec zřejmě vynutí a jak informovalo Aktuálně.cz, již se rýsuje takový kandidát na nástupnictví po Martinů, který bude přijatelný i pro premiéra Petra Nečase.

Kam s Martinů? Na Ukrajinu nechtěl a Europol vybouchl

Společným kandidátem předsedy vlády a ministra vnitra by měl být Bedřich Koutný, dosavadní ředitel policejní správy Zlínského kraje. Podrobněji informujeme ZDE.
Celá věc má zajímavý rozměr: pokud by Oldřich Martinů skutečně odešel, pravděpodobně by nezamířil do vedení Europolu, jak si sliboval.  

Obři se střídají na vartě

Martinů se rozhodně nemůže stát ředitelem Europolu, jelikož ten je volen Radou ministrů EU, a to na 4 roky. Posledním zvoleným je Brit Rob Wainwright v roce 2009.

TÉMA Oldřich Martinů

,,Já jsem byl u volby v roce 2005. Byly zde tlaky Maďarů na jejich kandidáta, ale ten post nakonec obsadil Němec, ředitel Max-Peter Ratzel. Velké státy si tento post pohlídají, nepřichází v úvahu, aby se ředitelem stal Čech," uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Konzula na Ukrajině

Ředitel má pod sebou tři náměstky, a právě tento post měl Martinů zastat. Nicméně... Podle důvěryhodných zdrojů ParlamentníchListů.cz i tato jednání zkrachovala.

"Na jaře se měl uvolnit post náměstka, ale podle mých informací obsazení Martinů na tuto pozici padlo," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj. Tezi podpořil i Bublan

"Generál Martinů zastával post náměstka policejního prezidenta a měl právě na starosti evropskou agendu, je dobře jazykově vybaven a toto místo by mu i příslušelo. Ale toto jednání podle mých informací už spadlo pod stůl," konstatoval.

Podle Bublana bylo Martinů nabízeno i jiné místo. "Nabídli mu konzula na Ukrajině, ale to pochopitelně odmítl," uzavřel .

Pane řídící

Už na konci listopadu se Martinů netajil tím, že po případném skončení svého působení v ČR by rád usiloval o pozici v Europolu, nicméně během svého mandátu k tomu odmítl činit aktivní kroky

"Jakmile se zjistí, že si policejní prezident už hledá nové místo, tak si jeho podřízení říkají, že on už na to kašle, že na to háže salám. Tak to my na něj taky," uvedl Martinů v rozhovoru pro Instinkt.

V institucích Europolu funguje ještě mimo jiné tzv. Správní rada, jejíž zástupci se scházející dvakrát do roka. Do Rady každý členský stát nominuje pouze jednoho zástupce. "V této radě Europolu je za ČR bývalý náměstek prezidenta Martinů Viktor Čech. Mandát není limitován ani nijak omezen. Jeho nominaci schvaluje ministr vnitra na návrh policejního prezidenta," sdělila redakci tisková mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

Další orgány Europolu jsou již víceméně finančního a kontrolního charakteru a nedají se považovat za relevantní alternativu pro policejního prezidenta jakékoli členské země.


Čtěte také:
Pravda o Radku Johnovi. Kritizovaná exnáměstkyně promluvila

John vymyslel, jak citlivá data dostat k auditorům. Exministři se obávají úniků
Tlustého dedukce: Za Morozem stojí Kalousek. Kalousek nechápe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…