Polčák: Změna rozpočtového určení daní? Od ledna 2012

13.12.2010 18:42

Nový zákon o rozpočtovém určení daní by měl platit od ledna 2012. Podle místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí Stanislava Polčáka díky zákonu ale dojde k jinému modelu přerozdělování peněz pro kraje - zatímco nyní se dotace rozdělují nenárokově, tak napříště budou podle nového, tedy nárokového vzorce.

Polčák: Změna rozpočtového určení daní? Od ledna 2012

Ministerstvo financí již loni hovořilo o tom, že připravuje nový zákon o rozpočtovém určení daní, který vytvořila komise odborníků. Zákon měl platit od ledna 2010. Jenže k jeho předložení v Poslanecké sněmovně nakonec nedošlo. Koncem letošního listopadu pak ministr financí Miroslav Kalousek předložil základní teze k diskusi k nové verzi zákona.

„Záměr předkladatele je takový, aby zákon byl platný od 1.1. 2012," upozornil v této souvislosti v rozhovoru pro Studio Česko místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák. Pro TOP 09 a Starostové a nezávislí je přitom rozpočtové určení daní velkým tématem. Strana si změnu zákona dokonce prosadila do koaliční smlouvy.

Ke zmírnění rozdílů mezi kraji má být použito financí z Národní dotačního programu. Jenže i ty se budou ořezávat. "Nyní máme 476 národních dotačních titulů, zatímco evropských je nyní 176. Jestliže mluvíme o tom, že evropské prostředky jsou složitě rozdělovány, tak u nás to je úplná katastrofa," vysvětlil Polčák.

Peníze pro kraje by se měly podle nového zákona rozdělovat nárokově. „Objem by mohl být kolem tří, čtyř miliard, možná o trochu více, a převede se do nárokového modelu. Dnes se totiž rozdělují nenárokově," upozornil Polčák.

Je ale přesvědčen o tom, že v souvislosti se zákonem budou někteří poslanci hodně protestovat. „Hlavně poslanci spjatí s velkými městy. To, že se někteří poslanci budou houfovat podle velkých měst, kde ten dopad zákona by mohl nastat, to je velmi pravděpodobné," dodal.

Zákon byl problémem pro Svobodu

Kvůli zákonu o rozpočtovém určení daní se před měsícem rozčiloval tehdejší kandidát ODS na pražského primátora a dnešní primátor Bohuslav Svoboda. Návrh rozpočtového určení daní podle něj totiž připraví Prahu o 14 miliard. Lídr ODS tehdy uváděl, že právě toto by mohla být překážka pro možnou koalici TOP 09 a ODS v Praze.

 "...získat nějaký program od topky je obtížné, protože dlouho žádný neměli. A že je těžká shoda u rozpočtového určení daní, kde oni jsou vázáni Starosty a nezávislými a kde by ta změna Praze vzala 13, 14 miliard," řekl tehdy Svoboda médiím.

Kalousek chtěl omluvu

Ministr financí Kalousek ještě ten den ale označil Svobodova slova o návrhu za nepravdivá a žádal omluvu. "Zákon o rozpočtovém určení daní je agendou centrální vlády a nikoli agendou komunální. Uvádět jej jako překážku koaliční dohody na pražském magistrátu je stejný nesmysl, jako kdyby překážkou koalic TOP 09 a ODS v Brně byla penzijní reforma či překážkou v Kardašově Řečici reforma zdravotnictví," čílil se místopředseda TOP 09.

Svoboda ovšem oponoval tím, že Praha podle oficiálních statistik generuje 50 procent výnosů a na základě stávajícího rozpočtového určení daní dostává zpět jen sedm procent těchto výnosů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …