Upadli jste? Je prostě extrémní zima, krčí rameny Kubera

15.12.2010 23:16

Lidé odvykli bílé zimě, tvrdí senátor Jaroslav Kubera, který spolu s některými kolegy patří k příznivcům tzv. chodníkové novely, podle níž jsou města a obce zodpovědné za stav komunikací pro pěší. Dříve povinnost udržovat chodník ve schůdném stavu padala na majitele nemovitostí, před nimiž se dotyčný kus asfaltu nachází. Města prý chodníky uklízet nestačí, protože letošní zima je extrémní.

Upadli jste? Je prostě extrémní zima, krčí rameny Kubera

Pokus o pěší přesun zasněženým českým či moravským městem připomíná tuto zimu spíše adrenalinovou turistiku. Ale stěžovat si sousedovi na modřiny na vašem pozadí kvůli jeho neuklizené části chodníku? To už díky skupině senátorů okolo teplického Jaroslava Kubery (ODS) nemůžete. Kuberovi se totiž podařilo protlačit novelu zákona o pozemních komunikacích, která odpovědnost přenáší z majitelů nemovitostí přiléhajících ke komunikaci na vlastníky chodníků.

Těmi jsou ale v drtivé většině případů města a obce. A ty se přílivu žádostí o odškodnění kvůli nedobrovolnému akrobatickému číslu zakončenému tvrdým dopadem systematicky brání. Opravdovou perlou je případ z Blanska, kdy místní radnice odůvodnila občanovi jeho pád tím, že nepřizpůsobil chůzi stavu chodníku. Ten byl samozřejmě neschůdný, města totiž sníh a náledí nestačí během letošní zimy dost rychle likvidovat.

Nesvádějte pády na chodníkovou novelu

„Štve mě, že se to svádí na moji chodníkovou novelu. Tato zima je prostě extrémní a města vše stihnout nemohou. Není pravdou, že se neuklízí. Oni to prostě nestíhají. Jistě, dají se zvýšit daně a nakoupit za ně pluhy, ale co pak s nimi, až se globálně oteplí," žertuje napůl Kubera. Občané se prý odmítají smířit s tím, že se do Česka po několika hubených letech vrátila pravá zima.

Podle teplického senátora konají města správně, když neodškodňují každého, kdo si na pád na ledu stěžuje. „Když v tomhle počasí dobíhám tramvaj, nebo vyrazím v teniskách, nemám nárok na nic. Pokud ale dojde k zanedbání na frekventovaném místě, kde by se to stát nemělo, tak si myslím, že ty radnice lidi odškodní. Chce to rozum," uvedl Kubera s tím, že lidé padali, padají a padat budou i nadále.

Obce podle Kuberovy novely ale uklízet chodníky příliš nemusí. Minimálně s tím ale nepotřebují spěchat, na neschůdnost jim stačí upozornit, protože mohou pohodlně dokázat, že na úklid prostě nemají kapacity. „Navíc ani nevím, co je to uklizený chodník. Znamená to suchý černý asfalt? Nebo posolené náledí. Nebo posyp štěrkem? To nikde definováno není," obhajuje obce zákonodárce.

Málo času, lepší auto a právník na krku

Bylo by prý chybou po jedné tuhé zimě požadovat návrat do původního stavu, kdy chodníky před domy udržovali majitelé nebo nájemníci. Kubera stále trvá na své tezi, že úklid městského chodníku majitelem domu je „robotou na panském." Možnost obracet se na osobu odpovědnou za stav chodníku prý byla v souvislosti se zákonem tak medializovaná, že by při Kuberou odmítaném přenesení odpovědnosti zpět na občany přišla lavina žalob. Ta by prý postihla „chudáky, kteří kvůli práci nestíhají a mají zároveň před domem trochu lepší auto," tvrdí senátor.

Senátoři schválili Kuberův přelomový návrh zákona v březnu 2009 po bouřlivé tříhodinové debatě, jakou horní komora dlouho nepamatovala. Odpůrci přenesení povinnosti uklízet na majitele komunikace vyčítali Kuberovi zejména hrozivý nárůst nákladů městských pokladen na odklízení sněhu. Lidé okolo senátora argumentovali známou větou, že jde v podstatě o princip „roboty na panském." Obě strany se ale shodly na jediné věci- zimy následující po přijetí novely ukážou, zda jsou města schopná situaci se svými omezenými rozpočty zvládat. Loňská i letošní zima jim daly plně za pravdu.

Čtěte také:
Řidič Bendl: Mohlo být po mně. Kvůli Rathovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…