ČSSD: Budeme iniciovat hlasování o nedůvěře vládě

15.12.2010 11:28

ČSSD bude iniciovat hlasování o nedůvěře vládě kvůli kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila. Na brífinku ČSSD stanovisko strany zveřejnil úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

ČSSD: Budeme iniciovat hlasování o nedůvěře vládě

ČSSD chce kvůli kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila a Státního fondu životního prostředí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Hodlá kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Na brífinku to oznámil šéf strany Bohuslav Sobotka. Půjde o první hlasování o nedůvěře v tomto volebním období. Reakce premiéra Petra Nečase na odhalení dnešní Mladé fronty Dnes byla podle ČSSD nedostatečná.

Podle Sobotky Drobilova kauza dokazuje, že současná vláda Petra Nečase nedokáže podle něj zajistit funkční mechanismy, které by zabránily klientelismu. „Ministr Pavel Drobil se snažil celou věc zamést pod koberec," řekl Bohuslav Sobotka. Podle socialistů je nepřijatelné, aby Pavel Drobil v kabinetu nadále setrval, oznámil jejich lídr.

ČSSD: Vyvoláme hlasování o nedůvěře

Proto socialisté vyzývají k jeho odchodu z vlády. Připomněl, že poslanci ČSSD apelovali na premiéra Nečase, aby se k záležitosti postavil. „Dozvěděli jsme se bohužel k našemu zklamání, že Pavel Drobil má jeho důvěru," řekl na briefingu úřadující předseda strany.

Jako hlavní opoziční strana se s takovou situací podle Sobotky nemohou spokojit, a proto se tedy rozhodli případně předložit hlasování o nedůvěře Nečasovy vlády. „Předseda vlády by měl mít důvěru a důvěru by měla mít i celá jeho vláda,"prohlásil.

Hašek: Premiérovi spadla maska

„Dnešním dnem spadla maska panu premiérovi a skončil den, kdy jej média mohla označovat jako 'Pana Čistého'," ujal se slova poslanec Michal Hašek. Podle něj má kauza širší rozměr a netýká se tedy jen Státního fondu životního prostředí. Navíc považuje za nepřijatelné, že se v ní jedná o financování politické strany. Upozornil, že Drobilův případ bude součástí parlamentní rozpravy.

Lubomír Zaorálek trvá na politickém vyšetření kauzy. Policie ani soudy nejsou schopni tuto věc vyšetřit. „Je třeba politické rozhodování a jinak se tu hraje špinavá hra," řekl na briefingu. Doplnil ho následně stranický kolega Jeroným Tejc, který zpochybnil, že policie je vůbec schopna tuto kauzu vyšetřit.

Dále:

Ministrův muž úkoluje: Kradou všichni. Strana potřebuje peníze

Nařčený Drobil: Můj poradce se zbláznil. Nenesu odpovědnost

Michálek musel Drobilova poradce poslouchat od začátku, tvrdí

Peake za VV: Je nutná schůzka koaličních špiček

Neuvěřitelné nařčení: Půl miliardy bylo pro pana Langera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …