Štěch: Kauza Drobila je vážná. Kočí a Gazdík: Je to interní záležitost ODS

16.12.2010 6:47

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) považuje kauzu za vážnou. Mohla by podle něj znevěrohodnit celý očistný proces ve vládní ODS. "Drobilova rezignace je interní záležitostí ODS," řekli pak předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík a šéfka klubu VV Kristýna Kočí.

Štěch: Kauza Drobila je vážná. Kočí a Gazdík: Je to interní záležitost ODS

Aféra ministra životního prostředí Pavla Drobila s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) vyvolala celou řadu diskusí, ale inázorů politických špiček. Přestože místopředseda ODS Pavel Drobil odejde kvůli aféře z funkce ministra životního prostředí, podle ČSSD to není dostačující.

"Ukazuje se, že propojení politiky a byznysu je velmi hluboké, což jen podněcuje vzrůstání nedůvěry vůči takzvaným vládním reformám. I z nich lze totiž vyčíst zájmy některých zvláštních skupin osob," podotkl k případu předseda Senátu Milan Štěch.
    

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík a šéfka klubu VV Kristýna Kočí ČTK po koaličním jednání řekli, že Drobilova rezignace je interní záležitostí ODS. Na schůzce koaličních lídrů si prý pouze vyslechli informace o tom, jak chce ODS problém vyřešit. Kočí ocenila, že vláda dokázala na korupční skandál rychle reagovat. Poslanecký klub Věcí veřejných ale od 17:00 hodin o případu jedná.  

Peake: Není akceptovatelné, aby se kauza vlekla několik dní 
    

"Na klubu nepadala žádná ultimáta, nicméně měli jsme jasný požadavek vyřešit tuto věc ještě dnes, tak abychom mohli říci, že na této vládě není nějaký stín. Vzhledem k tomu, že má vláda v krédu boj proti korupci, není akceptovatelné, aby se kauza tohoto typu vlekla několik dní či týdnů," popsala postoj VV místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik novinářům řekl, že Drobilova rezignace je nedostatečné řešení. "Mně to připadá spíš jako systém, který se nějakou hloupostí či vztahovými problémy pouze provalil," myslí si. Komunisté jsou podle něj připraveni pro nedůvěru vládě hlasovat.

ČSSD se o hlasování o nedůvěře vládě ještě poradí

Drobil podle MfD žádal šéfa SFŽP Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Drobil již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem, Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

Opoziční sociální demokracie ve středu kvůli kauze oznámila záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Poté co Drobil oznámil rezignaci, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že ČSSD ještě zváží, zda jednání o nedůvěře vládě vůbec vyvolá. Ve čtvrtek ráno o tom bude jednat poslanecký klub.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…