Drobilův kat Michálek. Představujeme tajemného muže s diktafonem

17.12.2010 14:43

Už dříve se Libor Michálek postavil nadřízeným, když v médiích odkryl korupční kauzu. Nyní jako novodobý Jan Hus státní správy brání pravdu nahrávkami údajných úplatkářů.

Drobilův kat Michálek. Představujeme tajemného muže s diktafonem

Státní úředník, jehož skrytý diktafon otřásá českou politickou scénou, se jmenuje Libor Michálek. Do tohoto týdne zaměstnanec Státního fondu životního prostředí, před tím také národní banky, Fondu národního majetku či ministerstva financí.

Podle bývalých kolegů by tento ostřílený zaměstnanec státní správy bránil pravdu do roztrhání těla. Něco jako Jan Hus. Tedy až na to, že Michálek je katolík.

„Znal jsem ho jako člověka absolutně čestného, poctivého. Vím, že byl a dosud je nepochybně věřící katolík, který by se nechal pro pravdu zabít," vzpomínal na Michálka bývalý šéf Fondu národního majetku Tomáš Ježek v České televizi.

Nyní je zkušený manažer bez práce a jeho telefonní číslo na špičce novinářského seznamu nejžádanějších kontaktů.

Michálek působil na fondu životního prostředí do chvíle, než nahrávkou přistihl své kolegy při údajném korupčení. Ministr životního prostředí Pavel Drobil ho ještě před svou vlastní následnou rezignací propustil, prý za manažerská pochybení. Pro Michálka ale nic nového.

Superhrdina-amatér

Už v polovině devadesátých let upozornil na podezřelé finanční machinace a ze dne na den se rázem ocitl na dlažbě i titulních stranách novin.

V roce 1996 jako makléř Fondu národního majetku v novinách komentoval pomalou privatizaci bank. Spočítal, že se z investičních privatizačních fondů „ztratilo" 50 miliard korun. Na fond se mohl Michálek vrátit až poté, co mu dal zapravdu soud.

Dvaačtyřicetiletý Michálek i dnes věří, že se do své práce vrátí. „Podle mě je opravdu pochybení, když člen vlády, která se nazývá vládou boje proti korupci, odvolá člověka, který na korupci upozorní. Optimální scénář dle mého názoru je, aby pánové přiznali chybu a stáhli zpět mé odvolání," řekl Hospodářským novinám.

Politici ale teď mají jiné starosti, než koho pověří vedením fondu. Michálek se totiž snaží dokázat, že kromě odstupujícího ministra Drobila věděl o údajných korupčních aktivitách i předseda vlády Petr Nečas (ODS). Ten to, stejně jako Drobil, popírá.

Na sporadické otázky o tom, proč dává Michálek všanc svou kariéru, aby usvědčil své kolegy z korupce, respektive, co z toho bude mít, zatím nikdo uspokojivě neodpověděl jinak než Michálkovou nezištnou ctí.

Zkušený manažer

Libor Michálek se narodil v roce 1968 v Náchodě. Po maturitě na gymnáziu v Přerově vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a manažerský program na brněnské Masarykové univerzitě. Během studia si vyzkoušel i stáže v Londýně a Lucemburku.

Po studiích nastoupil na Fondu národního majetku. Působil také na ministerstvu financí při dohledu nad kapitálovým trhem, v Komisi pro cenné papíry. A také jako ředitel investičního odboru v České národní bance.

Do funkce šéfa Státního fondu životního prostředí jmenoval Michálka letos v srpnu sám ministr Drobil.

ČTĚTE TAKÉ:

Michálek: Na jednáních byly rušičky
Svoboda nechává miliardový tendr běžet. Čistička s Drobilem nepadne
Michálek je spíše provokatér a sbírá kompro, brání se Nečas
SLEDUJEME kauzu Drobil


Foto: Jiří Matula

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…