Praze hrozí pokuta 7.5 milionu měsíčně. Dokud nedostaví čističku

19.12.2010 8:16

Evropská unie může Praze dát pokutu 7.5 milionů korun měsíčně, dokud nedostaví čistírnu odpadních vod. Serveru Aktuálně.cz to sdělil odstupující ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil.

Praze hrozí pokuta 7.5 milionu měsíčně. Dokud nedostaví čističku

Drobil se poprvé vyjádřil k stavu pražské čistírny odpadních vod. Ta hraje významnou roli v korupční aféře, která ho stála místo ministra.

Už mělo být hotovo

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka měla být zakázka na pražskou čističku zmanipulovaná. Prý se také spěchalo s jejím vyhlášením, aby kontrakt na 20 miliard korun získala předem určená firma.

Brobil ale nesouhlasí. Spěchalo se kvůli tomu, aby se vláda vyhnula milionovým sankcím z Bruselu. Čistička by totiž měla být hotová už koncem letošního roku.

Měsíční pokuta za porušení smlouvy

„S Českou republikou asi bude zahájeno jednání o porušení smlouvy. S ohledem na soudní praxi a skutečnost, že čistírna odpadních vod v Praze je největší v České republice, lze reálně očekávat, že se výše paušální pokuty i penále nebudou pohybovat na svých dolních hranicích," řekl Drobil serveru Aktuálně.cz.

Dále řekl, že Česko by mohlo platit kolem 10 tisíc euro denně (to je zhruba 7 390 000 korun měsíčně) a 2 miliony euro jednorázově (49,2 milionů korun). Vycházel z vyjádření své náměstkyně Rut Bízkové, která se problémům s pražskou čističkou věnuje.

Nevyjasněná odpovědnost

Podle exředitele fondu Michálka měla být pražská čistírna záměrně předražena o tři miliardy. Z toho mělo 500 milionů putovat do kasy ODS. Uváděl to jako příklad, jak se na fondu životního prostředí manipulovaly zakázky.

Zakázku na renovaci na renovaci čističky měla získat předem vybraná firma. Měl tomu napomoci dopis od náměstka z fondu Dušana Fibingra. Dopis měl obsahovat stanovisko fondu, které by výběrové řízení ovlivnilo.

Podle Drobila ale nese odpovědnost za stanovisko Státního fondu životního prostředí jeho ředitel, tedy Libor Michálek. On tedy nese odpovědnost za obsah dopisu, který odešel na pražský magistrát.

S vyhlášení tendru se prý spěchalo i kvůli novele zákona o veřejných zakázkách. Pokud by se do soutěže nemohly přihlásit firmy s akciemi na doručitele, snížil by se okruh zájemců. To by mohlo vést k tomu, že by výsledná cena byla vyšší, než kdyby se přihlásily i zákonem zakázané firmy.

Související:

Primátor Svoboda: Čistička je problém, který neřeší zrušení tendru 

Fond měl živit Drobila a ODS. Lidi vybíral i Nečas 

Pražská koalice má první trhlinu, ČSSD blokuje kontroverzní čističku 

Drobil, Michálek a Knetig? Potkali se u krachu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

22:55 Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčo…