Johnovo fiasko na ČT. Neříkejte, že jste neviděli

21.12.2010 5:45

ParlamentníListy.cz se po pěti měsících vrátily k dnes již legendárnímu vystoupení ministra Radka Johna v komentovaných Událostech České televize.

Johnovo fiasko na ČT. Neříkejte, že jste neviděli

Když letos 21. července vystoupil ministr vnitra a předseda Věcí veřejných na půdě zpravodajské "čtyřiadvacítky", netušil, jakou bude mít jeho rozhovor s Martinem Veselovským dohru. Jednalo se o náměstka Michala Moroze, jehož jmenování způsobilo napříč politickou scénou rozruch. Podle tehdy vyřčených Johnových slov Moroz nebude ve své funkci reprezentovat žádnou politickou stranu a tudíž je vhodným odborníkem na bezpečnostní problematiku. Rozhovor mezi moderátorem a vrcholovým politikem probíhal takto:


Moderátor: Já tady úplně klidně budu za toho, kdo bude nechápavý, ale co to znamená, že bude na ministerstvu vnitra náměstek pro strategie a programové řízení?
Radek John: Asi jsou, asi jsou... (SMÍCH RADKA JOHNA)
Moderátor: Moc se omlouvám, ale neumím si pod tím nic představit.
Radek John: (SMÍCH): Asi jsou nějaké strategie, které ale nemá cenu říkat veřejně.... Neboli zůstaňte dále. Čekejte od něj práci, čekejte od něj výsledky. Výsledky budeme ohlašovat.
Moderátor: Takže nakonec něco o těch strategiích a programovém řízení řeknete.
Radek John: Neřeknu.... No výsledky, ano.
Moderátor: Jaké výsledky?
Radek John: No uvidíte.
Moderátor: (PAUZA A SMÍCH): Pane mistře (SMÍCH), co bude mít Michal Moroz na starosti?


Naše redakce jen dva týdny od rozhovoru jako první informovala o tom, že sestřih vysílání, umístěný na serveru YouTube.com, vyvolal nevídaný zájem. "Ačkoli se politická videa pohybují maximálně v řádech vyšších stovek zhlédnutí, v případě záznamu z ČT šplhají k desítce tisíc," uvedla tehdy naše redakce. V srpnu tak video Radka Johna na ČT24 vidělo 9 698 diváků.

PŘIPOMEŇTE SI:

Po pěti měsících jsme se k tématu vrátili. Nárůst ve sledovanosti tohoto konkrétního videa vzrostl o stovky procent. K dnešnímu dni jej tedy vidělo neuvěřitelných 120 942 diváků. Dodejme, že se nejedná o žádným způsobem upravené video, že do něj nebylo jakkoli korektorsky, ani graficky zasaženo, že jde skutečně "pouze" o dvouminutový záznam zpravodajského kanálu veřejnoprávní ČT.

ParlamentníListy.cz oslovily několik komentátorů, kteří videa aktivně šíří. "Musí to lidi vidět, aby poznali, co je ministr zač," zněl hlas z jednoho tábora. "Radek John je člověk na svém místě, tohle video to jenom dokazuje, protože než aby lhal, tak prostě mlčel. Nechápu, proč se toho tolik lidí chopí jako zbraně na Johna," uvedla registrovaná Véčkařka Milada Trojanová.

Sami diváci hojně diskutují přímo na stránkách YouTube.com. Jejich názorů je na patnáct stran. Nadávkami, urážkami a výtkami se to na fóru jen hemží.


O čem mluvíme:


Bývalý generální ředitel společnosti Ringier a mediální odborník Tomáš Böhm vidí za poptávkou jména Radka Johna jasnou mediální minulost. "Na tom, že by se média věnovala politikovi a zveřejňovala detaily z jeho života, samozřejmě nic mimořádného není. V případě Radka Johna jde navíc o kombinaci známé tváře z dob televizního působení a nejostřeji sledovaného člena vlády," řekl Böhm ParlamentnímListům.cz.

Na YouTube.com je populární taky záznam ze silvestrovské estrády TV Nova, kde kromě Radka Johna vystupuje na pódiu zpěvačka Iveta Bartošová. "Víte, chování pana Johna v estrádních pořadech podle mého názoru nemá žádný dehonestující vliv na policisty, jsme takový veselý národ, kteří se spíš nad takovouto záležitostí pousměje, než pohorší," uvedl v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Naše redakce proto, aby existovalo jasné srovnání, vyhledala několik stovek politických videí, která se dají na YouTube.com spatřit. Žádné z nich se na Johnova čísla nedostává.

Nejsledovanější video Víta Bárty má 3 697 diváků a zaznamenává výbuch jeho smíchu při ostrých narážkách Davida Ratha ve sněmovně. Právě hejtman Středočeského kraje dosáhl sledovanosti 79 026 diváků při svém dva roky starém vystoupení na ČT24. Rath se tehdy pohádal s šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem. Premiér Petr Nečas žádná závratná čísla svých videozáznamů nemá. Jedná se o stovky, maximálně jednotky tisíc.

Velkou sledovanost naopak zajistila Miroslavu Kalouskovi jeho rok stará přednáška na VŠE. Dosud ji vidělo 33 796 diváků. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg slavil největší úspěch sledovanosti na stránkách YouTube.com díky účasti v pořadu Uvolněte se, prosím. Vystoupení z roku 2008 vidělo již 59 628 lidí.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se pyšní 9 071 zobrazeními videa jen díky tomu, že Střepiny TV Nova odvysílaly větu, v níž velebí bývalého stranického šéfa Stanislava Grosse. Podobná čísla jako Sobotkovi zajistil Zdeňku Škromachovi jeho předvolební spot. Dodnes jej vidělo 7 441 diváků.

A zatímco Vítězslavu Jandákovi přináší jeho video-zdravice maximálně desítky či stovky zhlédnutí, záznamy pohádek, v níž hrál, lákají desítky tisíc zájemců. Žádná další videa, dokonce ani ta spojená s Mirkem Topolánkem nebo Jiřím Paroubkem, hranici stovky tisíc zatím nepřekonala.

Mohlo by vás zajímat:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…