Věci veřejné podpoří vládu. Ale limitovaně. Martinů musí pryč

21.12.2010 16:50

AKTUALIZOVÁNO Poslanci budou v úterý hlasovat o nedůvěře koaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Schůzi si vymínila opoziční ČSSD kvůli korupční aféře kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Prezident Václav Klaus přijal Drobilovu demisi. Klaus rovněž svolal představitele koaličních stran ke společnému jednání. Koaliční strany chtějí pokračovat. Podporu koalici dají i dlouho váhající Věci veřejné.

Věci veřejné podpoří vládu. Ale limitovaně. Martinů musí pryč

Předseda strany Věci veřejných Radek John v úterý odpoledne před novináři zminíl, že strana nebude destabilizovat zemi a poslanci z VV tak budou v úterý ve sněmovně hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. 

„Nechceme destabilizovat Českou republiku a tak dnes naši poslanci budou hlasovat proti návrhu," uvedl dále John s tím, že samozřejmě VV nesouhlasí s tím, co se odehrálo na Stáním fondu životního prostředí. Prohlášení Věcí veřejných následovalo po jednání zástupců tří koaličních stran s prezidentem Václavem Klausem.

Věci veřejné to konečně řekly: Vládu padnout nenecháme


Klaus se vložil do jednání

"Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále," uvedl Klaus po jednání na Pražském hradě.

Jednalo se o protikorupční strategii, policejním prezidentovi a generální inspekci bezpečnostních sborů, sdělil prezident. Měl by být garantem bodů, na kterých se se zástupci K9 dohodl. "Je to nestandardní řešení," uvedl k tomu pouze Klaus bez dalších podrobností.

Do výsledku jednání se opřela ČSSD. Úřadující předseda Bohuslav Sobotka poznamenal, že že prezident řeší problémy za slábnoucího premiéra Nečase. Klaus se prý chová, jako kdyby ČR byla zemí s prezidentským systémem.

Začátek jednání sněmovny byl posunut na 16:30. Není však jisté, že k této schůzi bude schválen program. Po jejím skončení začne klíčová schůze dolní komory, kde se bude jednat o vyslovení nedůvěry vládě.

Prezident rovněž podle informací serveru Lidovky.cz přijal u sebe doma již v pondělí večer postupně premiéra Nečase a ministra dopravy Víta Bártu. Nečasovi měl dodávat odvahu, Bártovi domlouvat, aby Véčkaři  "neblbli".

Jaký výsledek Klausovy iniciativy očekával ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz renomovaný politolog Bohumil Doležal a další odborníci, čtěte zde .

Aktuálně:
Nečas: O dalším obsazení resortu jsem s Klausem nejednal

Situaci dramatizuje skutečnost, že zatím není znám postoj nejmenší vládní strany, Věcí veřejných. V pondělí večer jejich představitelé opustili jednání koaličních špiček. Nejasné jsou prozatím i výstupy z dnešních jednání poslaneckého VV.

"Naše pozice se nezměnila, zůstáváme u požadavků, co jsme měli včera, předevčírem i minulý týden," sdělil Novinkám.cz poslanec Viktor Paggio. Frekventovaným požadavkem VV bylo dosud především odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

O situaci jednalo dopoledne také grémium ODS. Plnou podporu vládě deklaroval poslanecký klub TOP 09.

Prozatím všichni představitelé VV na téma dnešního hlasování svorně mlčí. O jejich postoji nemají jasno ani koaliční partneři.

Čtěte také:

Jednání koalice skončilo odchodem Véček, kníže nechápe
Nečas: VV mají povinnost hlasovat proti nedůvěře. Tečka

Není to poprvé
Schůze k nedůvěře vládě je až třetí v pořadí a poslanci budou zasedat patrně až do noci. ODS a TOP 09 už deklarovaly, že vládu podpoří. Nejmenší koaliční strana Věci veřejné zatím váhá. Pondělní koaliční schůzku opustila po Nečasově prohlášení, že jiné hlasování vládních poslanců než proti návrhu ČSSD by bylo porušením koaličním smlouvy. Ve hře je i osud policejního prezidenta Oldřicha Martinů, jehož odchod VV žádají. Na druhý pokus by se proto měla dnes uskutečnit také schůzka Nečase s Johnem a Martinů.

SLEDUJEME kauzu Drobil

Foto: Zbyněk Pecák 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…