Bůh Michálek. Jak se klaní síť a bývalí kolegové

22.12.2010 6:25

Letošní Vánoce neprozáří svým světlem jen betlémská hvězda, ale i lidská. Soudí tak alespoň ti, kteří se na Facebooku přidali k podpoře odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka.

Bůh Michálek. Jak se klaní síť a bývalí kolegové

Ať si každý udělá názor, zda chvalořečení a přirovnávání k novodobému Janu Husovi jsou či nejsou od věci, ale to, že se Michálek postavil proti korupci a za velkého rizika ji zdokumentoval, je holý fakt.

Nebylo to jeho první ctnostné gesto, za které byl potrestán. Michálek byl už jednou pro svou nepohodlnost propuštěn, a to když v roce 1996 na národním pozemkovém fondu upozorňoval na škody, které mohl stát utrpět v případě prodeje státního podílu v bance IPB.Jak je a bude vnímán veřejností nadále?

Proti všem

Počet členů facebookové skupiny Fanclub Libora Michálka roste geometrickou řadou. Za čtyři dni od založení atakuje již čtrnáct set uživatelů.

"Nemyslím si, že tu vznikne nějaký kult Libora Michálka, ale každopádně je to fajn, když se lidé přidávají a vyjadřují mu tím podporu. Už dlouhodobě upozorňujeme a na význam těchto tzv. whistleblowerů, kteří mají tu odvahu a nabourají korupční prostředí zevnitř," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek z Transparency International.

Lidé Michálkova typu se podle Beránka mnohdy dostanou do problémů. "U soudu můžou být popotahováni za porušení mlčenlivosti, jsou zaměstnavatelem šikanování a často jim vystavují negativní pracovní posudky, a tak dále," konstatoval dále Beránek.

Dnes on, zítra někdo jiný

Přání o připodobnění přispěvatelů na Facebooku hovoří jasně. "Je to novodobý Jan Hus," konstatuje jeden z přispěvovatelů. "Ano, ale ještě nehoří," vyzývá k jeho hájení jiný. "Ti co můžou by měli udělat to samé jako p.Michálek a nevést se s tím korupčním vlakem dál jako by nic," vyzývá člen skupiny.

"Nemyslím si, bohužel, že by jednání pana Michálka bylo nějakým precedentem. Pravděpodobně to nespustí lavinu protikorupčních udání, jak bychom si všichni přáli. Ten, kdo na korupci bude chtít upozornit, to udělá tak jako tak a nebude se při tom odkazovat na jeho osobu," argumentuje pro ParlamentníListy.cz mediální expert Karel Hvížďala, který se vážně bojí zabetonování velkých stran, které takovýmto způsobem získávaly peníze na kampaně.

Podle Hvížďaly je Michálkova současná popularita dána tím, že celá kauza otřásá vládou. "Jeho osobu se ti, co na tom mají zájem, budou snažit očerňovat a marginalizovat," uzavřel Hvížďala.

Gesta mají styl

Gesto gentlemana projevil na tiskové konferenci Věcí veřejných ministr dopravy Vít Bárta, který otevřeně nabídl Michálkovi pozici na Fondu dopravní infrastruktury pod Gustavem Slamečkou. Michálek ale post odmítl.

"Ničeho nelituji, udělal bych to znova. Jen mě mrzí, že jsem nebyl pohotovější a nenahrával si další jednání," uvedl v rozhovoru pro MF Libor Michálek.


Související:

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…