Bohumil Doležal: Klaus se snaží, s VV ale nehne

21.12.2010 13:29

Iniciativa prezidenta Klause, který pozval špičky koaličních stran na Hrad, aby pomohl premiéru Nečasovi zachránit vládu, nebude úspěšná, říká politolog Bohumil Doležal. Je ale také zbytečná, VV prý vládu potopit nemohou.

Bohumil Doležal: Klaus se snaží, s VV ale nehne

Nálada v poslaneckých klubech vládní koalice je alespoň navenek na bodu mrazu, ačkoliv venku před sněmovnou panuje obleva. Postoj Věcí Veřejných během hlasování o nedůvěře vládě je totiž zbývajícím dvěma koaličním partnerům poměrně nejasný. Prvním z vrcholů současné vládní krize je totiž jejich předčasný odchod z pondělního večerního jednání K9. Druhým by pak mohl být jejich odchod ze sálu během hlasování.

Odchod VV ze sálu je prý na spadnutí

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil zdroj blízký vedení VV, odchod Véček ze sálu se dá očekávat „až na 95 procent, hraničících u mě téměř s jistotou." Takový krok vládu nepoloží, ČSSD spolu s komunisty mají pouze 82 poslanců a potřebovaly by jich k vyslovení nedůvěry Nečasově kabinetu nejméně 101. Nicméně i tak bude gesto VV něčím naprosto nezvyklým. „Když se VV zvednou ze židlí, vláda sice nepadne, ale i tak asi definitivně končí jako jednotná síla. Bude to něco tak šokujícího, že Petr Nečas bude v neuvěřitelně prekérní situaci po celou zbývající dobu svého mandátu," uvedl Doležal. VV si prý v současné situaci nemohou dovolit potopit vládu. „S kým by pak seděli v kabinetu? S ČSSD, podporovaní komunisty? To by ale museli zajistit, aby nebyly volby," konstatoval politolog.

Prezident nedokáže Véčka přesvědčit

A Věci veřejné prý od plánovaných kroků neodradí ani iniciativa prezidenta, který si koaliční špičky na poslední chvíli pozval na Hrad. O tom, že se rozdané karty ani v nejmenším nemění, ujistili novináře šéfka sněmovního klubu VV Kristýna Kočí i poslanec Viktor Paggio. „Věci Veřejné dají na Václava Klause asi tak jako doktor Rath, takže celé to jednání je asi odsouzeno k neúspěchu. Pokud by si zval VV za účelem nějaké nabídky výměnou za podporu kabinetu, narazil by také. VV by to asi v současné situaci pustily okamžitě ven," doplnil Doležal.

Politolog Josef Mlejnek ale nějaké šalamounské řešení ze strany prezidenta předem nevylučuje. „Chtějí třeba odvolat policejního prezidenta," naznačuje Mlejnek. Právě trvání na úterní bezvýhradné podpoře kabinetu z Nečasovy strany, které zveřejnil v pondělí po jednání grémia ODS, Věci Veřejné pořádně naštvalo a z jednání K9 předčasně odešly. Více jasno není ani po jednání poslaneckého klubu strany v úterý dopoledne. Znovu se klub VV sejde už ve 14.30 a seznámí se s výsledky právě probíhajícího jednání s prezidentem na Hradě.

Aktuální vývoj sledujeme ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…