Sobotka se zlobí. Nejsme přeci v prezidentském systému

21.12.2010 23:39

ČSSD dala již na vědomí, že dohoda koaličních špiček pod garancí prezidenta Klause je velmi nestandardní a to hlavně proto, že není známý obsah dohody, který má garantovat setrvání koalice v nynější vládní podobě.

Sobotka se zlobí. Nejsme přeci v prezidentském systému

„Tento způsob dohody by byl možný, kdybychom byli v demokracii prezidentského typu, ale jsme stále v parlamentní demokracii. Není standardní, aby prezident zasahoval do koaličních sporů," uvedl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po dohodě koaličních špiček a prezidentem. Aktéři schůzky se domluvili, že koaliční vláda Petra Nečase bude pokračovat.

ČSSD podle něj pokládá za podivné, když účastníci odmítli zveřejnit, čeho se dohoda nyní upečená na pražském Hradě vlastně týká. „ČSSD požaduje, aby jednotlivé strany zveřejnily, jaké podmínky vyplývají z dohody z pražského Hradu, a za jakých podmínek Věci veřejné uvedli, že podpoří vládu," řekl dále Sobotka s tím, že by rád znal podrobnosti  i kolem policejního prezidenta, a odpovědi na otázky týkající se fungování policie, což se podle Klause na Hradě také probíralo.

Hájek: Dohody se ctí

Vicekancéř prezidenta Petr Hájek odmítl dohodu pro ParlamentníListy.cz komentovat. "Dohody se musí ctít," řekl redakci pouze s tím, že aktéři se zavázali o podmínkách dohody pomlčet.

Redakce se snažila zjistit podrobnosti i u šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Neúspěšně. John pouze novinářům sdělil, že poslanci VV zvednou ruku pro vládu a nadále trvají na odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

„Na dnešním jednání na Hradě se prezident Klaus nabídl, že bude garantem dohod, ve které důvěřujeme, a které budou v boji proti korupci učiněny v lednu," řekl bez dalších podrobností John.

Více:
Věci veřejné to konečně řekly: Vládu padnout nenecháme

Zaorálek: Chceme schůzi k vládě i nadále

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek pak zmínil, že vzkaz Klause k tomu, aby novináři nepátrali po obsahu dohody z Hradu, je to stejné, jako vzkaz opozici, aby se po ní také přestala pídit.  

„ČSSD bude trvat na tom, aby schůze k vyslovení nedůvěry vládě i nadále byla na programu dne. Chceme, aby se hlasovalo, chceme znát podrobnosti k tomu, co se stalo na ministerstvu životního prostředí. Ani dnešní výpověď Martina Knetiga nevnáší do toho jasno," zdůraznil Zaorálek.

Klaus se za vládu zaručil

Z jednání na Hradě vyplynulo, že vláda Petra Nečase dostane ve sněmovně důvěru. Prezident Václav Klaus po jednání s čelními představiteli koaličních stran sdělil, že se všichni shodli, že vláda musí fungovat i nadále.

Prezident republiky se navíc za vládu zaručil. Bude prý garantovat splnění všeho, co strany na jednání s ním dohodly. "To je dominantní zpráva z tohoto jednání, která - myslím, že je každému jasné - má implikace pro hlasování o důvěře či nedůvěře vlády dnes v Poslanecké sněmovně," zdůraznil Klaus po jednání mezi ním a čelními představiteli koaličních stran.

Pokud některá ze tří stran dohodu poruší, bude to právě prezident, kdo tuto skutečnost veřejnosti oznámí.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …