Nejhorší poznatek z vládní krize: Vzájemná nedůvěra lídrů

22.12.2010 11:12

Ani ne půl roku po vzniku vlády se kabinet Petra Nečase musel vypořádávat s vážnou krizí. Ta ukázala především vzájemnou nedůvěru lídrů koaličních stran, píše Petr Holec v komentáři pro Reflex.cz.

Nejhorší poznatek z vládní krize: Vzájemná nedůvěra lídrů

Vládní krize, kterou v posledních dnech prošel kabinet Petra Nečase, ukázal spoustu ošklivého. „To nejhorší je ale vzájemná nedůvěra lídrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných," tvrdí ve svém komentáři pro Reflex.cz Petr Holec a dodává, že kromě protlačení státního rozpočtu Sněmovnou dokázala vláda zatím jen to, že vznikla.

I když i to je v našich podmínkách úspěch, protože v posledních zhruba patnácti letech jsme pořádně nevěděli, jestli nám vládne vláda, Sněmovna, ČSSD s KSČM, případně nějaký bankéř či statistik. „Už vznik koalice ODS, TOP 09 a VV nijak nepřipomínal akt společné vůle na nadcházející čtyři roky. I v manželství po dvaceti letech obvykle najdete víc lásky," připomíná Holec.

Nečas odstartoval osobní prohrou při sestavení vlády

Hned po uzavření koalice vyplaval na povrch nezdravý vztah Nečas - Kalousek. „Premiér a šéf ODS samozřejmě musí ministra financí nenávidět, hlavně kvůli sobě: rozdal TOP 09 důležitá ministerstva, jako by si už v létě hrál na hodného Ježíška, co má trochu bordel v pytli s ministerstvy," poukazuje komentátor na to, že osobní prohra nikdy není dobrý začátek, a v politice zvlášť.

S ironií navíc podotýká, že s VV musíte jednat podle toho, jaký je zrovna den; v pondělí začnou týden se školným, v úterý se jejich šéf Vít Bárta podívá na grafy veřejného mínění, ve středu angažuje ambiciózního politologa, ve čtvrtek se poradí s Kristýnou Kočí a v pátek padne kvůli školnému vláda. O daních ani nemluvě.

Plánované reformy budou vyžadovat extrémní jednotu a odhodlání

A to má vláda všechny nejdůležitější reformy teprve před sebou: zdravotní, důchodovou, sociální, zákoník práce. K nim potřebujete nejen politickou shodu, ale i určitou míru osobního porozumění. „Když si například Miroslav Kalousek začne během tiskovky hrát na premiéra, odpustíte mu. Nebo když se Radek John začne chovat jako předseda VV, necháte ho vymluvit. Všichni si občas potřebujeme splnit nějaký tajný sen," myslí si Holec.

Upozorňuje proto, že všechny vyjmenované reformy budou navíc extrémně nepopulární, od vlády budou tudíž vyžadovat extrémní jednotu a odhodlání. „I když koalice ODS, TOP 09 a VV přežije svou první smrt, půjde do mnohem těžšího boje jako voják střelený do nohy," tuší komentátor další potíže koaliční vlády.

K věci:

Politolog Zbořil: Klaus se posunul do tajemné hybatelské zóny 

Premiér Kalousek, premiér Schwarzenberg? Údajný návrh VV 

Michálka skolila rýma. John je poskok Nečase, zlobí se véčkař 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…