Nebýt Klause, Nečas by to neustál, soudí většina politologů

22.12.2010 15:38

POLITOLOGOVÉ Padla by vláda, kdyby se do jednání nevložil prezident Klaus? Přestože se tato otázka posouvá už do kategorie teoretických, dozvuky hradního zákulisního vyjednávání budou ještě chvíli na pořadu dne. Vládní krize číslo jedna byla tedy po všech peripetiích nakonec zažehnána, ale nepoukázala na vyjednávací slabost premiéra?

Nebýt Klause, Nečas by to neustál, soudí většina politologů

Podařilo by se Petru Nečasovi ustát důvěryhodnost bez intervence Václava Klause? Nebo se nenávratně zahájil Nečasův ,,poločas rozpadu" ve funkci? Vrátí se Klaus do ODS? Ptali jsme se politologů.

Ustál

,,Myslím si, že by Petr Nečas ustál pozici i bez zásahu Václava Klause, protože rozhodující byl postoj Věcí veřejných. Ty neměly strategii pro případ pádu vlády. Zároveň nemají žádné závazky vůči Klausovi, takže Nečas je hodně závislý na jejich ochotě podporovat vládu," argumentuje politolog Miroslav Mareš z MU Brno. Slabost ODS se podle Mareše projevila už ve vyjednávání o silových ministerstvech ve vládě a táhne se s celou stranou již od léta.

Nejhorší poznatek z vládní krize: Vzájemná nedůvěra lídrů 

Vysoká škola politiky

,,Já to vnímám jako totální selhání Petra Nečase. On by to vyjednávání bez Klausova zásahu nezvládl a vláda by prostě padla," argumentuje politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj došlo k podcenění Věcí veřejných ze strany Nečase.
"Véčka se pustila do vyjednávání s mladickou správnou drzostí a došlo na emoce. Za vážné považuji prohlášení Víta Bárty, že se na Hradě setkal s vysokou školou politiky. Znamená to snad, že na vládě se vysoká politika nedělá?" táže se Zbořil. Protinečasovské křídlo uvnitř ODS výrazně zesílí a Nečas bude mít podle Zbořila tuto pro něj smutnou vzpomínku pořád na talíři.

Politolog Zbořil: Klaus se posunul do tajemné hybatelské zóny

Návrat do ODS

"Prezident si může být vědom toho, že přes ODS by mohl nejlépe ze současných relevantních politických subjektů prosazovat mnohé své názory a pohledy (liberálně konzervativní principy v oblasti hospodářské politiky, jistý konzervativní skepticismus v zahraničně politických otázkách ad.)," konstatuje Pavel Hynčica z UJEP. Nakolik však prezidentovi postoje v současné politické krizi souvisejí s možným návratem do ODS, si Hynčica zatím netroufá s jistotou tvrdit. ,,To ukáže až čas," prorokuje.

Upečení tajné dohody lze chápat jako návrat Klause do ODS

Neradostné vyhlídky

"Myslím, že bez prezidentovy intervence do jednání by to Nečas asi neustál," odhaduje politolog Josef Mlejnek z FSV. Vláda už má podle Mlejnka důvěryhodnost pošramocenou tak jako tak.

"Jediné, co by Nečase zachránilo by bylo leda to, že by se samy VV zalekly důsledků pádu vlády pro své vlastní zájmy. Nečasovy vyhlídky do budoucna myslím nikterak radostné nejsou," uzavřel Mlejnek.

Dále čtěte:
Rath se směje Nečasovi. Udělal průser a taťka to za něj domluvil
Sobotka se zlobí. Nejsme přeci v prezidentském systému
Věci veřejné to konečně řekly: Vládu padnout nenecháme
Hašek o Klausovi: Nevím, zda je aktivní či aktivistický

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…