Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři

24.12.2010 17:31

Šance politika na návrat do vysoké funkce, pokud ji musel pro nějaké podezření opustit, je pramalá. A to platí i v případě, že ho verdikt soudu uzná za nevinného.

Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři

Ministr pro životní prostředí a zároveň i místopředseda ODS Pavel Drobil se těšil přízni prezidenta Václava Klause i premiéra Petra Nečase, a i proto měl nakročeno k hvězdné politické kariéře. Kauza údajné korupce na Státním fondu životního prostředí zřejmě nadobro zhatila jeho sny o pozici předsedy vlády, i když ten stávající se i po jeho rezignaci vyjádřil, že Drobil má stále jeho důvěru a až se očistí, bude se moci do ministerského křesla zase vrátit.

U nás se traduje, že pro vyspělé demokracie je obvyklé, že v případě nějakého podezření politik funkci opouští a pokud se dokáže očistit, vrací se zpět. „Mně byla vždy blízká politická kultura Francie a Velké Británie. V těchto zemích není v takové situaci jiná varianta než odstoupit," uvedl pro ParlamentníListy.cz po vypuknutí aféry Drobil uznávaný psychiatr Jan Cimický.


Kubera na příkladu Čunka ukazuje ošidnost volání po odstoupení

„K těm řečem, že až se někdo očistí, tak se může vrátit zpět, mě napadá jediný příklad. Podívejte, jak skončil bývalý ministr Čunek. Nikdo mu nikdy nic nedokázal. Všichni včetně pana Schwarzenberga říkali, že se pak může vrátit. A vrátil se? Ne, vrátil se do Vsetína," poukazuje pro ParlamentníListy.cz senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera na to, jak ošidná jsou zdánlivě nejčistší doporučení.

„Každý případ je úplně jiný," brání se senátor Jiří Čunek pro ParlamentníListy.cz srovnání svého případu s tím Drobilovým, který hýbal českou politickou scénou v uplynulých dnech. „Paušálně ale není možné přijmout tezi, že nějaké nařčení musí nutně znamenat odstoupení. Mnohdy jde jen o to politika z toho místa dostat," pokračuje exministr, jenž odstoupil z vedení resortu v listopadu 2007 a po krátkém návratu byl obětován při rekonstrukci Topolánkovy vlády.

Možnému návratu nepomáhá ani nízká důvěra v soudy a policii

Bývalý starosta Vsetína si myslí, že sám politik musí dobře vědět, zda se něčeho nekalého dopustil a podle toho se rozhodnout. „V mém případě je zřejmé, že to vyrobila policie. Kdybych se dlouhodobě nebránil, tak by se to neukázalo. Někdy se tak politik a následně i vláda může stát rukojmím patřičně ´motivovaných´ policistů," říká Čunek.

Senátor došel k poznání, že pokud je kauza zinscenovaná, tak jsou zaplaceni i někteří novináři, aby politika vyzývali, ať odstoupí a pak se očistí. „Očista je ale těžká ještě z jednoho důvodu. Důvěra v soudy i policii je u nás velice nízká, takže i když soud rozhodne o nevině, tak se na toho člověka stejně pohlíží jako na někoho, na kom už špína jednou ulpěla," uvědomuje si bývalý první místopředseda Topolánkovy vlády.


Čtěte také:

Kauzu podrobně sledujeme ZDE 

PROFIL Pavla Drobila 
Hubil kůrovce i ekologisty. Ale jen chvíli

Foto: kdu-csl.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…