Vláda se sejde až v lednu. Bude probírat boj proti korupci

23.12.2010 6:49

Protikorupční strategii hodlá vláda projednávat na své další schůzi, která se uskuteční až 5. ledna. Vláda se totiž ve středu sešla naposled v končícím roce.

Vláda se sejde až v lednu. Bude probírat boj proti korupci

Strategii proti korupci připravilo ministerstvo vnitra a její přijetí požaduje hlavně strana Věci veřejné. Ta si zřejmě splnění tohoto bodu dala jako ultimátum za to, že podpoří v úterý vládu Petra Nečase.

„V prvé řadě protikorupční strategie nemá být slohovým cvičením. Budou k tomu připraveny konkrétní návrhy zákonů," poznamenal premiér na dnešním brífinku po jednání vlády.

Až na počátku nového roku bude předseda vlády řešit, kdo nahradí Pavla Drobila, který kvůli korupční aféře rezignoval z čele ministerstva životního prostředí. Náhrada za Drobila podle Nečase si ale vyžádá řadu politických jednání. Do nového roku, který chce kabinet zasvětit přípravě hlubokých reforem, tak vláda vstoupí bez jednoho člena.

Krize začala s Martinů. Skončí po jeho odchodu?

Po půl roce fungování čelil kabinet v posledních dnech první koaliční krizi, když Nečas nechtěl splnit požadavek VV na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů a současně musel hasit korupční skandál ve Státním fondu životního prostředí, ze kterého se údajně lidé napojení na ministra Pavla Drobila (ODS) pokusili vyvést statisíce korun pro ODS.
    

Dohodu znesvářených koaličních partnerů se podařilo uzavřít v úterý na Pražském hradě za asistence prezidenta Václava Klause. Několik hodin před hlasováním o nedůvěře kabinetu, které vyvolala opozice, tam VV slíbily, že kabinet v dolní parlamentní komoře podpoří. V čem musel premiér ustoupit, nechtějí účastníci jednání prozradit. Už ve středu dopoledne nicméně Martinů odstoupil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…