Linku 199 bude provozovat sdružení Oživení. Zřídí e-portál

23.12.2010 11:05

Protikorupční linka bude mít od nového roku jiného provozovatele. Místo Transparency International bude linku 199 obsluhovat sdružení Oživení. Upozorňují na to Lidové noviny.

Linku 199 bude provozovat sdružení Oživení. Zřídí e-portál

Kromě toho Oživení služby na lince 199 rozšíří o protikorupční portál „199.cz", který lidem poradí, jak v jednotlivých případech postupovat.

Oživení podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky uspělo ve výběrovém řízení díky nabízené ceně, administrativnímu zázemí, inovativnosti a strategii.

„Linka nebude nikdy nahrazovat policii, ani to není její účel. Chceme zvyšovat právní povědomí občanů v oblasti boji proti korupci. I nadále budou právníci k dispozici na telefonu," vysvětlil pro Radiožurnál Tomáš Kramár z Oživení.

Sdružení prý nabídlo ministerstvu vnitra otevření poradenství širší veřejnosti. „Dosud poskytovaná právní poradna byla uzavřena pouze pro klienta, který zatelefonoval. My navrhujeme, aby veškeré poradenství bylo anonymizovaným způsobem dáváno na speciální protikorupční portál 199.cz. Otázky se do velké míry překrývají a proto nebude pro lidi problém si na stránkách najít radu," zmínil dále Kramár.

Michálek měl podle Oživení spolupracovat s policií od začátku

Případ korupce na Státním fondu životního prostředí, by podle Kramára ale hovor na lince nevyřešil. I postup, který zvolil údajně exšéf tohoto fondu Libor Michálek, nebyl příliš vhodný, přesto jej Transparency International schvaluje.

„Chtělo by to osobní setkání, doporučoval bych si nahrávat hovory a pravděpodobně vstoupit v utajenou spolupráci s policií. Pokračovat v práci, ovšem již s policejním krytím. Je to lepší, než používat média. To často vede k tomu, že toto korupční chování již nedokáže policie podchytit," dodal Kramár.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…