Krutá a zlá Polednová. Proč o Vánocích, táží se Klause političtí vězni

23.12.2010 16:13

Prezident si měl k milosti pro Brožovou-Polednovou vybrat vhodnější termín, říká předsedkyně Konfederace politických vězňů (KPV) Naděžda Kavalírová. Jedna z obětí komunistického režimu, jehož krvavost a bezohlednost k lidskému životu reprezentuje právě bývalá prokurátorka Brožová-Polednová, ale ke Klausovi přistupuje shovívavě, její názor na něj prý tato milost nezmění.

Krutá a zlá Polednová. Proč o Vánocích, táží se Klause političtí vězni

Podle Kavalírové udělal prezident udělením milosti bývalé komunistické prokurátorce pořádný přešlap. „Je to v pravomoci prezidenta, ale udělat to zrovna na Vánoce? Jsou to druhé nejdůležitější křesťanské svátky, a ona byla krutá, zlá, nekřesťanská a takovou i zůstává," poukazuje na fakt, že se Brožová-Polednová za své činy nikdy neomluvila a považuje je dodnes za správné.

Obdivuji Němce za to, že stále stíhají nacisty

Bývalá komunistická prokurátorka, která poslala na smrt Miladu Horákovou, podle Kavalírové může u lidí prý vzbuzovat lítost, a toho samého dosáhla i u Klause. „Všichni se pozastavují nad starou bělovlasou paní, ale já se ptám, brali ti rudí kati ohledy na staré lidi? Brali je u nás? Brali je v Rusku? Nikoliv. Já obdivuji Němce, že dodnes stále stíhají zločiny nacismu, ale u nás je to zcela jiné. Brožová-Polednová měla dostat osm let, nakonec si odseděla necelé dva roky ve fešáckém kriminále," říká Kavalírová.

Klaus propuštění připravoval dlouho

Klause si přesto bývalá politická vězenkyně stále váží a věří tomu, že měl při udělování milosti „symbolu komunistického justičního teroru" pouze dobré úmysly. „Myslím si, že on ten krok připravoval už dlouho. Chápu, je křesťan a toto jej asi motivovalo při udělování milosti. Ale jak už jsme uvedla, je to velmi nevhodný termín," doplnila předsedkyně KPV.

Brožová-Polednová byla k osmiletému nepodmíněnému trestu odsouzena v listopadu 2007. V roce 2008 Vrchní soud v Praze bývalou prokurátorku osvobodil, neb shledal, že justiční vraždy z roku 1950 jsou již promlčené. Zásahem Nejvyšší státní zástupkyně Vesecké se případ vrátil k Vrchnímu soudu a v září 2008 byla Brožová-Polednová odsouzena k šesti letům vězení. V březnu 2009 pak nastoupila k výkonu trestu do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Po svém propuštění na základě Klausovy milosti svých činů nijak nelitovala a prezidentskou milost považuje za samozřejmost.

K tématu:

Milost pro Brožovou-Polednovou? Političtí vězní se bouří. Hučín taky

Vesecká: Udělení milosti Brožové-Polednové vítám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…